Η Μόσχα εκσυγχρονίζεται με HD κάμερες ταυτοποίησης και αναγνώρισης υπόπτων

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2018, 18:31
Η Μόσχα εκσυγχρονίζεται με HD κάμερες ταυτοποίησης και αναγνώρισης υπόπτων
Η Μόσχα αποφάσισε εντός του 2019 να αναβαθμίσει το σύστημα ταυτοποίησης ύποπτων προσώπων που ενέχονται σε εγκληματικές πράξεις, το οποίο βασίζεται σε ένα δίκτυο 162.000 χιλιάδων βιντεοκαμερών που έχουν τοποθετηθεί σε ισάριθμα σημεία της πόλης.

Ο δήμος της Μόσχας διευκρίνισε ότι ήδη έχει αντικατασταθεί το 40% των υπαρχουσών καμερών με κάμερες υψηλής ευκρίνειας.

Η εφημερίδα Kommersant επισημαίνει ότι παλιότερα οι κάμερες τοποθετούνταν σε σιδηροδρομικούς σταθμού, σε στάδια, ενώ στο μετρό της Μόσχας κάμερες ταυτοποίησης προσώπων άρχισαν να τοποθετούνται τον περασμένο Μάρτιο, παραμονές της έναρξης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Τότε συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν κάμερες αξίας 30 εκ. ρουβλίων (περίπου 400.000 ευρώ) κι ένα πρόγραμμα που είναι σε θέση να αναγνωρίζει μέχρι και 20 πρόσωπα το δευτερόλεπτο, τα οποία συγκρίνει με τις φωτογραφίες καταζητούμενων που βρίσκονται στην ομοσπονδιακή βάση δεδομένων.

Το τμήμα τεχνολογιών πληροφορικής του Δήμου της Μόσχας, δήλωσε ότι ταυτοποίηση προσώπων άρχισε να γίνεται πιλοτικά από το 2017 με την βοήθεια 1.500 καμερών. Η εφαρμογή του προγράμματος ήταν επιτυχής, αφού, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, μέσα στο μετρό συνελήφθησαν «δεκάδες εγκληματικά στοιχεία» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «το σύστημα αυτό θα κάνει την πόλη δυσπρόσιτη για τα εγκληματικά στοιχεία».

Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Rostec, με την βοήθεια 500 καμερών αναγνώρισης κατέστη δυνατόν να συλληφθούν 180 παραβάτες του νόμου που τα στοιχεία τους ήταν στην ομοσπονδιακή βάση δεδομένων. Στην Μόσχα συνελήφθησαν 98 άτομα, μόνο από τις κάμερες που είχαν τοποθετηθεί στις εισόδους των γηπέδων «Λουζνικί» και «Σπαρτάκ». Όπως διευκρίνισε η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, στους αστυνομικούς είχε δοθεί ένα smartphone, στα οποία ελάμβαναν σχετικό μήνυμα που έγραφε «πρόσωπα που μοιάζουν με τις φωτογραφίες στην βάση δεδομένων». Με το πρόγραμμα αναγνώρισης, οι κάμερες μπορούν να ταυτοποιούν το άτομο ακόμα κι αν βρίσκεται στον δρόμο και η κάμερα είναι υπό γωνία 30 μοιρών.

Πηγή: Kommersant, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2018, 18:31