Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Παρασκευή, 75η επέτειο της κατάληψης της Βαρσοβίας από τον Κόκκινο Στρατό, την πολωνική Αντίσταση εναντίον των ναζί ότι «εξόντωσε» Εβραίους και Ουκρανούς στην πολωνική πρωτεύουσα.

Σε διαδικτυακό ιστότοπο για την επέτειο, warsaw75.mil.ru, το υπουργείο ανήρτησε αποχαρακτηρισμένα αρχεία της εποχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα έγγραφα αυτά μαρτυρούν το γεγονός πως μονάδες του Στρατού της Πατρίδας εξόντωσαν Ουκρανούς και Εβραίους στην πόλη και ότι συνέλαβαν ομήρους Σοβιετικούς αξιωματικούς που είχαν διαφύγει της κράτησής τους από τους Γερμανούς», εξήγησε σε ανακοίνωση.

Ο Στρατός της Πατρίδας (Armia Krajowa, AK) ήταν η κυριότερη οργάνωση της Αντίστασης κατά της ναζιστικής κατοχής και υπαγόταν στην εξόριστη πολωνική κυβέρνηση στο Λονδίνο.

Ο αντισημιτισμός στο εσωτερικό της πολωνικής Αντίστασης είναι ένα ευαίσθητο θέμα στην Πολωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, η πολωνική δικαιοσύνη επέβαλε στα τέλη του 2018 στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο να καταβάλει αποζημιώσεις και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη μετά τη μετάδοση ντοκιμαντέρ όπου ένα τμήμα του AK κατηγορείται για αντισημιτισμό.

Η δημοσίευση των αρχείων του ρωσικού υπουργείου Άμυνας πραγματοποιείται σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων ρωσοπολωνικών εντάσεων για το θέμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι επέκρινε με σφοδρότητα στα τέλη Δεκεμβρίου τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος κατηγόρησε την Πολωνία για συνέργεια με τον Χίτλερ.

Επίσης, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου υποβάθμισε πρόσφατα τη σπουδαιότητα του μυστικού πρωτοκόλλου του συμφώνου Ρίμπεντροπ-Μολότοφ που υπογράφτηκε στις 23 Αυγούστου και οδήγησε σε έναν διαμοιρασμό ανάμεσα στους Σοβιετικούς και τους ναζί ενός μέρους της ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων της Πολωνίας.

Ο Πούτιν κατήγγειλε επίσης ένα πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καταγγέλλει τη συντονισμένη αυτή εισβολή, κατηγορώντας την Ε.Ε. ότι εξισώνει τους Σοβιετικούς με τους ναζί.

Η ΕΣΣΔ επιτέθηκε στην Πολωνία στις 17 Σεπτεμβρίου 1939, την ώρα που πολωνικός στρατός αγωνιζόταν ακόμη σε μια μάχη χωρίς ελπίδα εναντίον των δυνάμεων του Βερολίνου. Οι Σοβιετικοί κατέλαβαν ένα ικανό τμήμα της πολωνικής επικράτειας. Η Γερμανία επιτέθηκε στην ΕΣΣΔ στις 22 Ιουνίου 1941.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης