Η Μόσχα προτείνει την διεξαγωγή συνάντησης στο προσεχές μέλλον του κουαρτέτου για το Μεσανατολικό σε επίπεδο ειδικών απεσταλμένων. Αυτό αναφέρεται σε δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, οι οποίες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Σύμφωνα με την Ζαχάροβα η επίτευξη μιας δίκαιης και οριστικής λύσης του Μεσανατολικού απαιτεί την εναρμόνιση των δράσεων της παγκόσμιας κοινότητας. «Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την διεξαγωγή παλαιστινιακό-ισραηλινών συνομιλιών παρά μόνο υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας. Σε σχέση με αυτό θεωρούμε ότι τον ρόλο του αποτελεσματικού μεσολαβητή πρέπει να αναλάβει το διεθνές κουαρτέτο στο πλαίσιο του ΟΗΕ, της Ε.Ε., της Ρωσίας και των ΗΠΑ, το οποίο είναι ο μόνος αναγνωρισμένος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μηχανισμός που μπορεί να συνδράμει την ειρηνική διευθέτηση του Μεσανατολικού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα η Ζαχάροβα επεσήμανε ότι η «συμφωνία του αιώνα» που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, δεν μπορεί να αποτελέσει την βάση για την επίλυση της παλαιστινιακό-ισραηλινής διένεξης, καθώς λαμβάνει υπόψιν της, τα κοινώς αποδεκτά βασικά στοιχεία του διεθνούς δικαίου που προβλέπει η ειρηνική διευθέτηση του μεσανατολικού και τα οποία έχουν καταγραφεί στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και της Αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης