Η Ν. Αφρική θα χορηγήσει στους υγειονομικούς το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021, 09:47
Η Ν. Αφρική θα χορηγήσει στους υγειονομικούς το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρική δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι οι Αρχές θα εμβολιάσουν το υγειονομικό προσωπικό της χώρας κατά του Covid-19 με το εμβόλιο της Johnson & Johnson υπό τη μορφή «έρευνας» σε συνεργασία με το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο.

Η απόφαση αυτή ελήφθη λίγες ημέρες αφού η χώρα ανέστειλε τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 με το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και η Οξφόρδη, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων μιας μικρής έρευνας η οποία έδειξε ότι το εμβόλιο αυτό δεν προστατεύει από την ήπια ή μέτρια νόσηση όσους έχουν προσβληθεί από το νοτιοαφρικανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού (501Υ.V2), το οποίο εξαπλώνεται γρήγορα στη χώρα.

«Με δεδομένο το αποτέλεσμα των ερευνών αποτελεσματικότητας, το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει τον προγραμματισμένο εμβολιασμό των υγειονομικών χρησιμοποιώντας το εμβόλιο της Johnson & Johnson αντί αυτό της AstraZeneca» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Εμκίζε.

«Το εμβόλιο της J&J έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό (…) Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή έρευνας με τη συνεργασία του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου και του Υπουργείου Υγείας» πρόσθεσε.

Εξάλλου μέσα στην επόμενη εβδομάδα σύμβουλοι της κυβέρνησης θα προτείνουν λύσεις για τις δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που έχει ήδη λάβει η Νότια Αφρική, με την πώλησή τους να αποτελεί μία επιλογή, επισήμανε ο Εμκίζε.

Ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η χώρα έχει επίσης παραγγείλει δόσεις του εμβολίου της Pfizer και ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τη Moderna.

To εμβόλιο της J&J αποδείχθηκε 89% αποτελεσματικό στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και κατά 57% στην πρόληψη της μέτριας προς σοβαρή νόσησης από Covid-19 στο σκέλος της παγκόσμιας έρευνας που διεξήχθη στη Νότια Αφρική. Το 95% των μολύνσεων που παρακολουθήθηκαν στην τοπική έρευνα αφορούσαν το νοτιοαφρικανικό μεταλλαγμένο στέλεχος.

Το στέλεχος 501Υ.V2 ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς υπάρχουν ερωτήματα για την ικανότητά του να ξεφεύγει από εμβόλια και τα αντισώματα που έχουν αναπτύξει όσοι έχουν ήδη προσβληθεί από κορωνοϊό.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021, 09:59