Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το διαδίκτυο έχει αναμφισβήτητα μεταβάλλει τον τρόπο λειτουργίας των κοινωνιών, της οικονομίας και του πολιτισμού μας γενικότερα, αφού τα τελευταία 20 χρόνια που διείσδυσε μαζικά στα σπίτια μας προσφέρει αναρίθμητες δυνατότητες σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Το επόμενο βήμα εξέλιξης του διαδικτύου δεν είναι άλλο από το… πολύ γρήγορο διαδίκτυο, που δεν διευκολύνει απλώς τη συνδεσιμότητά μας, αλλά υπόσχεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, καταναλώνουμε, ψυχαγωγούμαστε, προστατεύουμε τις ζωές μας. Το διαδίκτυο ασύλληπτων ταχυτήτων βρίσκεται εδώ, σήμερα, και επιτυγχάνεται μέσω της τεχνολογίας των οπτικών ινών, που αντικαθιστά τα καλώδια χαλκού και όλες τις καθιερωμένες τεχνολογίες που εφαρμόζονται συνήθως. Χωρίς ιδιαίτερο κόστος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εξελίξεις στον τομέα των οπτικών ινών, η διείσδυση στην Ευρώπη και οι απεριόριστες προοπτικές που ανοίγονται με την εφαρμογή τους στα νοικοκυριά αναδείχθηκαν στο 11ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο FTTH (Fiber to The Home) που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, μιας χώρας που αποκομίζει εδώ και χρόνια τα οφέλη αυτής της τεχνολογίας, αφού ήδη τα ποσοστά χρήσης της είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Το zougla.gr παρακολούθησε το συνέδριο και παρουσιάζει τα κυριότερα οφέλη από τη χρήση των οπτικών ινών, ή αλλιώς, πώς προμηνύεται το μέλλον της κοινωνίας μας…


Η τεχνολογία των οπτικών ινών υπόσχεται να αλλάξει τη ζωή μας

Με γνώμονα τη βεβαιότητα πως οι οπτικές ίνες για οικιακή χρήση («Fiber-to-the-home») αποτελούν το κλειδί για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος, το FTTH Συμβούλιο της Ευρώπης απαρτίζεται από 130 και πλέον εταιρείες-μέλη, συμπεριλαμβάνοντας κορυφαία ονόματα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο.


Το 2013, οι τέσσερις χώρες που επωφελήθηκαν περισσότερο σε σχέση με τις οπτικές ίνες ήταν η Ισπανία με 2,4 εκατομμύρια νέα σπίτια, η Γαλλία με 710.000, καθώς και η Πορτογαλία και η Σουηδία με 550.000 καθεμία. Αυτό δείχνει ότι ακόμη και χώρες που θεωρούνται «ώριμες», όπως η Σουηδία, έχουν ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο για ανάπτυξη. Ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά, αλλά με πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς, η Τουρκία (46 %), η Ισπανία (39 %) και η Πολωνία (32 %).

«Πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα και δεν μπορώ να μην το εκφράσω, αλλά πολύ φοβάμαι ότι κάποιοι από τους ανθρώπους-κλειδιά υποτιμούν τον κίνδυνο του να μη δημιουργηθούν οι οπτικές ίνες στα οικιακά δίκτυα αρκετά γρήγορα» δήλωσε η Karin Ahl, πρόεδρος του FTTH Council Europe , στην εναρκτήρια ομιλία της στη Διάσκεψη FTTH. «Μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, το 70% της οικονομίας είναι πολύ πιθανό να οδηγείται από επιχειρήσεις και προϊόντα για τα οποία δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα εμείς σήμερα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το zougla.gr συνομίλησε με τον γενικό διευθυντή του συμβουλίου Hartwig Tauber, καθώς και με την πρόεδρο Karin Ahl, οι οποίοι έδωσαν απτά παραδείγματα των οφελών της τεχνολογίας, καθώς και της ανάγκης διεύρυνσής της σε μαζικό επίπεδο, ειδικά σε χώρες όπως η δική μας, που στοχεύει στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας για να ξεφύγει από την οικονομική κρίση.

«Κάντε το μια φορά και κάντε το καλά. Θα δείτε ότι τα οικονομικά οφέλη θα δημιουργούνται σχεδόν από… μόνα τους» υπογραμμίζουν.

Συνεντεύξεις στελεχών του πανευρωπαϊκού συνεδρίου στο Zougla.gr


Η Ελλάδα βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο στον τομέα των οπτικών ινών, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι απουσιάζει εντελώς από τη λίστα των 28 ευρωπαϊκών χωρών που τις αξιοποιούν σε ικανοποιητικό βαθμό.

Διαθέτουμε, όμως, την τεχνογνωσία και αυτό που θα βοηθήσει πολύ θα είναι η κρατική στήριξη, δεδομένου ότι, όπως είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η μεγαλύτερη εξάπλωση του διαδικτύου στον πληθυσμό μπορεί να ανεβάσει το ΑΕΠ της χώρας.

Πόσο μάλλον το γρήγορο διαδίκτυο…

Ο Ανδρέας Μπέτκος από την εταιρεία «Ελληνικά Καλώδια», που εξάγει την απαραίτητη τεχνική υποδομή των οπτικών ινών σε όλο τον κόσμο, παρακολούθησε το συνέδριο και μας δίνει το στίγμα του…

Η προοπτική ανάπτυξης των οπτικών ινών στην Ελλάδα

Δείτε ακόμη: Οδοιπορικό του zougla.gr στη Στοκχόλμη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης