Η Νικαράγουα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ολλανδία

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2022, 09:28
Η Νικαράγουα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ολλανδία

Η Νικαράγουα διέκοψε την Παρασκευή τις διπλωματικές σχέσεις με την Ολλανδία, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αυτής της κεντρικής Αμερικής.

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας έλαβε αυτή την απόφαση επειδή η «παρεμβατική και νεοαποικιακή» ευρωπαϊκή χώρα «προσέβαλε και συνεχίζει να προσβάλλει Νικαραγουανές οικογένειες», αναφέρεται στη δήλωση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα Νικαραγουανοί αξιωματούχοι είχαν χαρακτηρίσει «ανεπιθύμητο πρόσωπο» τον πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχαν επίσης δηλώσει πως η χώρα δεν θα δεχθεί τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ, τροφοδοτώντας εντάσεις ανάμεσα στον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα και τη διεθνή κοινότητα.

Ο Ορτέγα είχε δηλώσει εξάλλου το βράδυ της Παρασκευής πως «δεν θέλει πλέον σχέσεις με την παρεμβατική κυβέρνηση» της Ολλανδίας, μετά την ανακοίνωση της ολλανδής πρέσβη πως η χώρα της δεν θα χρηματοδοτήσει τελικά την κατασκευή ενός νοσοκομείου, την οποία επρόκειτο να πραγματοποιήσει στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών.

«Έξω!», αναφώνησε ο Ορτέγα, αναφερόμενος στην πρέσβη της Ολλανδίας Κριστίν Πιρέν, η οποία είναι διαπιστευμένη στην κυβέρνηση της Μανάγκουας, αλλά έχει έδρα της την Κόστα Ρίκα.

Η πρέσβης είχε συναντήσει την Πέμπτη τον υπουργό Εξωτερικών της Νικαράγουας, Ντένις Μονκάντα, για να του ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησής της. Την Παρασκευή επέστρεψε στην Κόστα Ρίκα.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2022, 09:28