Με απόρρητη δικαστική απόφαση του περασμένου Απριλίου, υποχρεώθηκε η αμερικανική εταιρία κινητής τηλεφωνίας Verizon να παραδώσει στην Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας NSA όλα τα τηλεφωνικά αρχεία των συνδιαλέξεων που διαθέτει.

Αυτό αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Guardian σύμφωνα με την οποία η NSA παρακολουθεί πλέον σε καθημερινή βάση τα τηλέφωνα εκατομμυρίων Αμερικανών, πελατών της εταιρείας Verizon.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο που διαθέτει πλέον η εφημερίδα, η κυβέρνηση Ομπάμα παρακολουθεί εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς να εξετάζει αν είναι ύποπτοι ή ελέγχονται για το παραμικρό. Βάσει της δικαστικής απόφασης η Verizon είναι υποχρεωμένη για λόγους εθνικής ασφάλειας να «παρακολουθεί σε καθημερινή βάση» όλες τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των πελατών της και να προωθεί τις πληροφορίες που συγκεντρώνει στην NSA και το FBI, είτε αφορούν εσωτερικές είτε διεθνείς κλήσεις με πολίτες άλλων χωρών.

Την δικαστική εντολή υπογράφει ο δικαστής Roger Vinson

Το απόρρητο έγγραφο δείχνει, πως για πρώτη φορά το μυστικό Δικαστήριο Παρακολούθησης Διεθνούς Αντικατασκοπείας (The secret Foreign Intelligence Surveillance Court – FISA) εξέδωσε αυτή την απόφαση στις 25 Απριλίου και είναι τρίμηνης ισχύος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόμοιες αποκαλύψεις είχαν γίνει για ανάλογες παρακολουθήσεις και υποκλοπές επί διακυβέρνησης Μπους, ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι και ο Ομπάμα ακολουθεί την ίδια πολιτική στο ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Η εφημερίδα Guardian ζήτησε από την NSA, το Λευκό Οίκο και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σχετική δήλωση πριν από τη δημοσίευση του αποκλειστικού ρεπορτάζ αλλά συνάντησε την άρνηση για οποιοδήποτε σχόλιο. «Αρνούμεθα τον σχολιασμό», δήλωσε ο Ed McFadden εκπρόσωπος της Verizon στην Ουάσιγκτον.

Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης