Ο Εμίλιο Βιντσιόνι, από την περιοχή Σασοφεράτο, κοντά στην Ανκόνα της Ιταλίας, είναι ένας από τους πατεράδες που δυστυχώς οι συνθήκες αλλά και οι νόμοι, του απαγόρεψαν να μπορεί να μεγαλώσει το παιδί του.

Η περίπτωση του δεν είναι η μοναδική αλλά για την υπόθεσή του έδειξαν ενδιαφέρον κάποια  ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης, επειδή όπως ο ίδιος εξηγεί στο zougla.gr, δεν το έβαλε ποτέ κάτω και συνεχίζει να παλεύει μέχρι και σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα Ελληνικά Δικαστήρια για την επιμέλεια της κόρης τουΌπως ανέφερε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, πριν από μερικά χρόνια γνώρισε την Ελληνίδα γυναίκα του, εδώ στην Ελλάδα σε κάποιο νησί. Το ζευγάρι αποφάσισε να εγκατασταθεί τελικά στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Σασοσφεράτο όπου και παντρεύτηκε. Αμέσως μετά τον γάμο, κι ενώ η ζωή τους , όπως ο ίδιος την περιγράφει, ήταν υπέροχη αφού και οι δύο ήταν ευτυχισμένοι, η σύζυγός  του έμεινε έγκυος. Λίγους μήνες όμως πριν τη γέννηση της κόρης τους, η γυναίκα του,  του ζήτησε να επιστρέψει στην Ελλάδα προκειμένου να γίνει εκεί ο τοκετός για να βρίσκεται κοντά στους γονείς της. Κι αυτό έγινε. Η σύζυγός του επέστρεψε στην Ελλάδα και γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι.

Τα δύσκολα για τη σχέση του ζευγαριού ξεκινούν αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού τους, αφού η Ελληνίδα σύζυγος του  ανακοινώνει πως δεν προτίθεται να επιστρέψει πίσω στην Ιταλία.

Η περιπέτεια του Εμίλιο για τους Ιταλούς λίγο πολύ είναι γνωστή από δημοσιεύματα. Άλλωστε δεν είναι ο μοναδικός πατέρας που βρέθηκε σε αυτή τη θέση. Δεκάδες δικαστήρια για να μπορέσει να κερδίσει τη συνεπιμέλεια αλλά μάταια. Ακόμα και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια όπου προσέφυγε δεν τον δικαίωσαν, αλλά ούτε και τα Ιταλικά. Απευθύνθηκε ακόμα και σε Ιταλούς πολιτικούς, προκειμένου να παρέμβουν για την υπόθεσή του.  Όπως εξηγεί στο zougla.gr «μου πήραν το παιδί μου. Δεν μπορώ ως πατέρας να μεγαλώσω την κόρη μου που σήμερα είναι 4,5 ετών. Για να δω την κόρη μου πρέπει να ταξιδεύω στην Ελλάδα και ο χρόνος μαζί της είναι περιορισμένος. Τα ελληνικά δικαστήρια μου απαγορεύουν βάσει νόμου να μπορώ κι εγώ να μεγαλώνω την κόρη μου. Μπορεί η μητέρα της να μην θέλει να γυρίσει στην Ιταλία αλλά είναι και δικό μου παιδί. Τον Φεβρουάριο με συνέλαβαν στο αεροδρόμιο επειδή αντί για 550 ευρώ διατροφή είχα βάλει 400. Είχε τα γενέθλιά της η κόρη μου και ήρθα στην Ελλάδα με δώρα για να της δώσω. Με σταμάτησαν και με συνέλαβαν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

«H διαμονή ενός νεογέννητου δεν μπορεί να είναι εκεί όπου το νεογέννητο θα γεννηθεί… είναι τρελό. Αγωνίζομαι ακόμα και για τον επαναπατρισμό του παιδιού μου», προσθέτει.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τους δικηγόρους του Εμίλιο εδώ στην Ελλάδα οι οποίοι ανέφεραν πως βάσει νόμου την επιμέλεια την έχει η μητέρα , ενώ για τις νομικές διαφορές του ζευγαριού αρμόδια είναι τα Ελληνικά Δικαστήρια.

Επιστολή προς τους Ιταλούς πολιτικούς για να βοηθήσουν Ο Ιταλός πατέρας κάνει έκκληση στην Ελληνική Πολιτεία να κοιτάξει το θέμα της συνεπιμέλειας πιο σοβαρά για να μην ανέβουν κι άλλοι πατεράδες τον Γολγοθά που ανεβαίνει εκείνος.

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που αφορά δεκάδες χιλιάδες πατεράδες που λόγω διαζυγίου και απόδοσης της επιμέλειας κατά 98% στις μητέρες, περνάνε ελάχιστο χρόνο με τα παιδιά τους και δεν έχουν ίση συμμετοχή στο μεγάλωμά τους.

Κι όλα αυτά με αφορμή  το νέο σχέδιο αναμόρφωσης του Οικογενειακού Δικαίου το οποίο αναμένεται να  τεθεί σύντομα  σε δημόσια διαβούλευση.

Τι απαντά η πλευρά της μητέρας της ανήλικης

Μετά τη δημοσίευση του παραπάνω άρθρου, μας απεστάλη με email από την πρώην σύζυγο του κ. Εμίλιο Βιντσιόνι, μια επιστολή/ διαμαρτυρία σύμφωνα με την οποία, «έχει την επιμέλεια της ανήλικης κόρης τους και έχουν εκδοθεί 13 δικαστικές αποφάσεις σε Ελλάδα, Ιταλία και Ευρώπη ( Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) που την έχουν δικαιώσει.  Με πρόσφατη δε δικααστική απόφαση, επικοινωνεί ο κος Εμίλιο Βιτσιόνι με την κόρη του στην Αθήνα επί παρουσία της  και για 4 ώρες την ημέρα της επικοινωνίας».

Το zougla.gr σεβόμενο τη δημοσιογραφική δεοντολογία και τις απόψεις και των δύο πλευρών , αναφέρει και τις απόψεις της εν διαστάσει συζύγου του κ. Βιντσιόνι.

Δείτε μερικά από τα ιταλικά δημοσιεύματα που αναφέρθηκαν στη συγκεκριμένη υπόθεση:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης