Υπό το βλέμμα της Αστυνομίας τέθηκε από χθες η πόλη Σιουδάδ Χουάρες, η οποία πληρώνει το πιο βαρύ φόρο αίματος στο λεγόμενο “πόλεμο των ναρκωτικών”.

Ο στρατός του Μεξικού, ο οποίος κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκχωρεί πλέον στην ομοσπονδιακή Αστυνομία τον έλεγχο της ασφάλειας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το κύμα των δολοφονιών στην πόλη, όπου η παρουσία σχεδόν 10 χιλιάδων ανδρών του στρατού δεν επέφερε μείωση της βίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη η κυβέρνηση του Μεξικού στέλνει 2.000 επίλεκτους ομοσπονδιακούς αστυνομικούς στη Σιουδάδ Χουάρες, κοντά στην μεθόριο με τις ΗΠΑ. “Ο γενικός συντονισμός της επιχείρησης αυτής θα γίνεται από την ομοσπονδιακή αστυνομία”, δήλωσε ο επικεφαλής της, Φακούντο Ρόσας, σε συνέντευξη Τύπου στη Χουάρες, υπό τον ήχο ελικοπτέρων που πετούσαν πάνω από την πόλη.

Η εξέλιξη σηματοδοτεί μια νέα τακτική από τον πρόεδρο, Φελίπε Καλδερόν, για την αντιμετώπιση της βίας στη Χουάρες, το πιο αιματηρό μέτωπο στα τρία χρόνια της έντασης του “πολέμου των ναρκωτικών”, όπου μόνο πέρυσι καταγράφηκαν 2.650 δολοφονίες.

Οι φόνοι αυξήθηκαν στους 16 την ημέρα, κατά μέσον όρο, από την έναρξη του 2010 και κάτοικοι της Σιουδάδ Χουάρες κατηγορούν το στρατό ότι προκαλεί τις καθημερινές ανταλλαγές πυρών, τους αποκεφαλισμούς και τις “εξαφανίσεις”, που αυξάνονται σταθερά μετά την προσωρινή ανάσχεσή τους όταν οι στρατιώτες έφθασαν στην πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάτοικοι της Χουάρες είχαν διαδηλώσει επανειλημμένα απαιτώντας να φύγει ο στρατός από την πόλη. Η ομοσπονδιακή αστυνομία θεωρείται λιγότερη ωμή και περισσότερο ικανή να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, ωστόσο ορισμένοι επιχειρηματίες κατηγορούν στελέχη της ότι διοικούν κυκλώματα εκβιασμών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης