Ο πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ για να εγκαινιάσει ένα νέο «διπλωματικό γραφείο» της χώρας του στην Ιερή Πόλη, αναγνωρίζοντάς την ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανακοίνωσε η κυβέρνησή του την Τρίτη.

Αυτό θα σημάνει «την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Κράτους του Ισραήλ», δήλωσε ο πρόεδρος της Ονδούρας, κατά τον οποίο το «διπλωματικό γραφείο» θα αποτελεί «επέκταση» της πρεσβείας της χώρας του, που σήμερα είναι εγκατεστημένη στο Τελ Αβίβ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ονδούρας διευκρινίζει ότι το Ισραήλ πρότεινε τη μεταφορά της στην Ιερουσαλήμ, κάτι που «αναλύεται και αποτιμάται, σε εθνικό και σε διεθνές πλαίσιο», το τρέχον διάστημα.

Ιστορικά, η Ονδούρα είχε επιλέξει η πρεσβεία της να βρίσκεται στο Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο της ουδέτερης στάσης που τηρεί στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εφαρμόζοντας μια προεκλογική του υπόσχεση, μετέφερε την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο του 2018, αφού αναγνώρισε την πόλη ως την ισραηλινή πρωτεύουσα τον Δεκέμβριο του 2017, απόφαση που χαιρετίστηκε ως ιστορική από το Ισραήλ αλλά επικρίθηκε έντονα από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ συγκαταλέγεται στα πιο ακανθώδη προβλήματα του Μεσανατολικού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης