Σε 30 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε από δικαστήριο του Βελγίου ένας 57χρονος, πρώην διευθυντής τραπέζης, ο οποίος κατηγορείτο για εγκλήματα πολέμου στη γενοκτονία του 1994 στη Ρουάντα.

Ο Αφρικανός Εφραίμ Νκεζαμπέρα δεν παρέστη στη δίκη του, καθώς πάσχει από καρκίνο και υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία. Το σώμα των ενόρκων, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα, του επέβαλε ποινή 30 ετών και όχι ισόβιας κάθειρξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νκεζαμπέρα παραδέχθηκε την ενοχή του για κατηγορίες όπως η υποκίνηση βίας, η διατύπωση απειλών για γενοκτονία των Τούτσι και η προμήθεια παραστρατιωτικών Χούτου με όπλα. Αρνήθηκε, όμως, ότι βίασε οποιαδήποτε, υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες πήγαν μαζί του «οικειοθελώς».

Πολίτες, παραστρατιωτικοί και στρατιώτες Χούτου σφαγίασαν 800.000 μειονοτικούς Τούτσι και μετριοπαθείς Χούτου μέσα σε 100 ημέρες το 1994. Ο Νκεζαμπέρα, πρώην διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας της Ρουάντας, ήταν -σύμφωνα με μάρτυρες- ένας από τους βασικούς υποστηρικτές μιας από τις πιο αιματοβαμμένες παραστρατιωτικές ομάδες, την οποία χρηματοδότησε.

Επίσης, χρηματοδότησε το σταθμό RTLM, βασική αποστολή του οποίου ήταν η διασπορά προπαγάνδας και η υποκίνηση μίσους κατά των Τούτσι. Ο πρώην τραπεζικός συνελήφθη το 2004 από τις βελγικές Αρχές, ενώ επισκεπτόταν μέλος της οικογένειάς του στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης