Οι Ηνωμένες Πολιτείες προβαίνουν σε καταστροφικό οικονομικό πόλεμο εναντίον του Ιράν και της Βενεζουέλας, ενώ κατηγορούν επίσης την Κίνα για την παγκόσμια κρίση υγείας, στην οποία δεν θέλουν να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί λόγω της απόσυρσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ σχεδιάζει την προσάρτηση παράνομα, σημαντικών τμημάτων της Παλαιστινιακής Δυτικής Όχθης τον Ιούλιο, με πράσινο φως από την κυβέρνηση Τραμπ και ουδείς στην Ευρώπη ή αλλού  ενδιαφέρεται καν να επιβάλει σοβαρές κυρώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναβολή αυτής της απόφασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι οι Παλαιστίνιοι που θα προσαρτηθούν, δεν θα γίνουν Ισραηλινοί πολίτες, αλλά αντ ‘αυτού θα είναι «υπήκοοι» του εβραϊκού κράτους χωρίς εγγυημένα δικαιώματα ή προνόμια.

Το αμερικανικό κατεστημένο είναι απόλυτα αφοσιωμένο στην αρχή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ πρέπει να έχουν «ελεύθερα χέρια» στην αντιμετώπιση άλλων χωρών στις αντίστοιχες σφαίρες επιρροής τους.

Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούν έτσι ώστε οι ΗΠΑ και το εβραϊκό κράτος να φαίνονται πάντα θύματα συμπεριφοράς άλλων εθνών και επίσης να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον όπου δεν μπορούν να υπάρξουν αποτελεσματικές νομικές προκλήσεις για επιθετική δράση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτόν τον τρόπο, ο οργανισμός που ιδρύθηκε ειδικά για να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως επιθετικούς πολέμους και εθνοκάθαρση, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) στη Χάγη, δέχτηκε συγκεκριμένη στόχευση τόσο από την Ουάσινγκτον όσο και από την Ιερουσαλήμ που αρνούνται οποιαδήποτε δικαιοδοσία σε καταστάσεις όπου συμμετέχουν οι δύο χώρες –ΗΠΑ και Ισραήλ.

Ούτε το Ισραήλ ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναγνωρίσει το ΔΠΔ για τον προφανή λόγο ότι αποτελούν πρωταρχικές πηγές τρομερών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.

 Το Ισραήλ ανησυχεί ιδιαίτερα για τα πολυάριθμα εγκλήματά του πολέμου, για να συμπεριλάβει την παραβίαση της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης που απαγορεύει «τη μεταφορά, άμεσα ή έμμεσα, από την Κατεχόμενη Δύναμη τμημάτων του δικού του άμαχου πληθυσμού στο έδαφος που καταλαμβάνει ή την απέλαση ή μεταφορά όλου ή τμήματος του πληθυσμού της κατεχόμενης περιοχής εντός ή εκτός αυτής της περιοχής».

Στην πραγματικότητα, το ICC έγινε στόχος πρόσφατα τόσο από την διοίκηση του Trump όσο και από το Κογκρέσο.

Πριν από δύο εβδομάδες, ομάδα 69 γερουσιαστών των Ηνωμένων Πολιτειών (και από τα δύο κόμματα) υπέβαλε στον υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo επιστολή που καταδικάζει την «επικίνδυνη πολιτικοποίηση του δικαστηρίου» που «στοχεύει άδικα στο Ισραήλ».

 Οι γερουσιαστές κάλεσαν τον Πομπέο να συνεχίσει τη «σθεναρή υποστήριξή του στο Ισραήλ καθώς αντιμετωπίζει την αυξανόμενη δυνατότητα ερευνών και διώξεων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

Η επιστολή περιελάμβανε τον ισχυρισμό ότι «οι τρέχουσες ενέργειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δίωξη Ισραηλινών υπηκόων…» παρόλο που «το ΔΠΔ δεν έχει νόμιμη δικαιοδοσία σε αυτήν την υπόθεση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης