Η Ουγγαρία θα αρχίσει τους εμβολιασμούς με το ρωσικό Sputnik V από την ερχόμενη εβδομάδα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021, 12:10
Η Ουγγαρία θα αρχίσει τους εμβολιασμούς με το ρωσικό Sputnik V από την ερχόμενη εβδομάδα

Η Ουγγαρία θα ξεκινήσει να εμβολιάζει τους πολίτες με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της Covid-19 από την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την εξασφάλιση της άδειας για χρήση έκτακτης ανάγκης, που την κατέστησε την πρώτη χώρα της Ε.Ε. που θα το πράξει, ανακοίνωσε σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν.

Οι χώρες της Ε.Ε. μέχρι τώρα εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, αλλά η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ουγγαρίας ενέκρινε το Sputnik V τον περασμένο μήνα.

Με βάση μια συμφωνία, η οποία επίσης υπογράφηκε τον περασμένο μήνα, η Ρωσία θα αποστείλει δύο εκατομμύρια δόσεις τους εμβολίου στην Ουγγαρία μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, αρκετές για ένα εκατομμύριο πολίτες. Η Ουγγαρία έλαβε τις πρώτες 40.000 δόσεις την περασμένη εβδομάδα.

Όπως είπε ο Όρμπαν, 264.530 Ούγγροι -υγειονομικοί υπάλληλοι και οι πιο ευάλωτες ομάδες ηλικιωμένων- έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση από τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι μέχρι τα μέσα Μαρτίου όλοι όσοι είναι άνω των 60, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει σχετική αίτηση, θα εμβολιαστούν.

«Μέχρι τις αρχές Απριλίου μπορεί να βρισκόμαστε στα δύο εκατομμύρια εμβολιασμένους και, αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το κινεζικό εμβόλιο, τότε ο αριθμός των εμβολιασμένων και εκείνων που πέρασαν COVID και απέκτησαν ανοσία θα ξεπερνά... τα δύο εκατομμύρια. Αυτό είναι καλό» είπε ο Όρμπαν.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της χώρας έδωσε επίσης άδεια για χρήση έκτακτης ανάγκης στο κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm, αντί να περιμένει για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) να δώσει το πράσινο φως. Έχει επίσης εγκρίνει τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech, Moderna και AstraZeneca.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021, 12:48