Η Ουγγαρία αξιώνει την επιστροφή από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τουλάχιστον των μισών χρημάτων από το 1 και πλέον δισεκατομμύριο ευρώ που δαπάνησε για την προστασία των συνόρων, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν.

«Έχουμε δαπανήσει πάνω από 1 δισεκ. ευρώ για την προστασία των συνόρων. Δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας, αλλά και την Ευρώπη», είπε ο κ. Όρμπαν σε βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook, πριν τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τουλάχιστον τα μισά απ’ αυτό το ποσό θα πρέπει να μας επιστραφούν», προσέθεσε.

Ο κ. Όρμπαν σημείωσε ακόμα πως η Ουγγαρία θα προτείνει στους ηγέτες της ΕΕ διαδικασία «κόκκινης κάρτας» για την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων στη λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη,

Η πρότασή του Ούγγρου πρωθυπουργού, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους υπέρμαχους της αποκέντρωσης της εξουσίας των Βρυξελλών στην ΕΕ, ουσιαστικά θα δίνει στα εθνικά κοινοβούλια την εξουσία να σταματούν κοινοτικές συζητήσεις αν θεωρούν ότι αυτές παραβιάζουν το εθνικό συμφέρον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση Ορμπάν στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης κατασκεύασε δύο γραμμές φραχτών και τειχών στα νότια σύνορά της, μειώνοντας σημαντικά τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς τη βόρεια Ευρώπη.

Πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει τη Βουδαπέστη για κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων ανθρώπων που δικαιούνται διεθνή προστασία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης