Την περιβόητη μεραρχία «Waffen SS» με ναζιστικές σβάστικες και όπλα εποχής αλλά και φωτογραφική έκθεση τίμησαν στο Lvov της Ουκρανίας οι Ουκρανοί νεοναζί με την ευκαιρία των γενεθλίων του Χίτλερ στις 20 Απριλίου και της 75ης επετείου του σχηματισμού της 1ης Μεραρχίας Γαλικίας (1st Galician Division) που αποτελείτο αποκλειστικά από Ουκρανούς εθελοντές.

Ντυμένοι με ναζιστικές στολές εποχής και κρατώντας όπλα εποχής, οι Ουκρανοί νεοναζί εξτρεμιστές παίρνουν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν έως τις 6 Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά ακόμη και σε ορισμένα δυτικά Μέσα του συρμού που συνήθως καλύπτουν αποκλειστικά «ρωσικές δραστηριότητες στην Ουκρανία» περιγράφονται οι ενοχλητικές για όλους εκδηλώσεις εορτασμού για την ουκρανική μεραρχία των SS, η οποία μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνη για τον φόνο εκατοντάδων Πολωνών πολιτών στα χωριά Huta Pieniacka και Pidkamin το 1944.

«Οι Ουκρανοί στη Lviv [Lvov] γιορτάζουν την 14η επέτειο της ίδρυσης της ”Μεραρχίας Γαλικίας” των Waffen SS, με σβάστικες, στολές εποχής κ.λπ.» γράφει ο Alec Luhn, ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας «TheTelegraph» στη Ρωσία. Αλλά ανάλογα άρθρα δημοσιεύθηκαν και στην Guardian, στo Time, στο Politico, στη New York Times και στο Foreign Policy.

Στην «1st Galician Division» συμμετείχαν 80.000 εθελοντές, οι οποίοι υπάκουαν στις εντολές του Heinrich Himmler, αρχηγού των SS και εγκληματία πολέμου που είχε τοποθετήσει επικεφαλής Γερμανούς αξιωματικούς των SS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μεραρχία Γαλικίας είχε συμμετάσχει σε επιχειρήσεις εναντίον παρτιζάνων, στην Πολωνία και τη Σοβιετική (τότε ακόμη) Ουκρανία και σε διωγμούς εναντίον κομμουνιστών και Εβραίων, από τότε που σχηματίσθηκε την άνοιξη του 1944 έως τον Ιούλιο του 1944 που διαλύθηκε για να ενταχθεί στον ουκρανικό Εθνικό Στρατό, στον πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, ως την παράδοση στους Συμμάχους, στις 10 Μαΐου 1945.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ρωσική πρόταση καταδικάζοντας οποιαδήποτε προσπάθεια να «δοξάζεται ο ναζισμός και ο νέο ναζισμός κι άλλες εκφράσεις που προωθούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία».

Η πρόταση είχε εγκριθεί από 133 κράτη μέλη, με μόνες τις ΗΠΑ και την Ουκρανία να έχουν ψηφίσει εναντίον.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης