Για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μίλησε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά το τέλος της συνάντησης με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Μόσχα. Αίσθηση έκανε η επισήμανσή του πως η ουκρανική πλευρά «κάνει show για να τροφοδοτήσει τα κοινωνικά μέσα», κατά συνέπεια το Κρεμλίνο «παραμένει επιφυλακτικό».

«Η Άγκυρα δεν συμμετέχει στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και διατηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία γίνονται πάνω σε κάποια βάση. Και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να βρίσκονται σε επαφή, συζητούν και έχουμε την αίσθηση πως η ουκρανική πλευρά κάνει show για να τροφοδοτήσει τα κοινωνικά δίκτυα. Υπαναχωρούν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, κι αυτό είναι το μάθημα που πήραμε, οπότε είμαστε επιφυλακτικοί» ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτώμενος για πιθανή νέα συνάντηση με τον ομόλογό του της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, επισήμανε: «Δεν έχουμε κάποιο νεότερο για νέα υπουργική συνάντηση. Στην Αττάλεια είπαμε πως νέα συνάντηση θα είναι θετική, αλλά δεν είδαμε απτές ενέργειες από την ουκρανική πλευρά».

Δεν υπάρχουν εμπόδια για μια συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά ότι μια τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόνο για να επισφραγιστεί μια συγκεκριμένη συμφωνία, δήλωσε ο Λαβρόφ. «Δεν υπάρχουν εμπόδια για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης, με την κατανόηση ότι δεν θα γίνει μόνο για να γίνει· θα πρέπει να επισφραγιστούν συγκεκριμένες συμφωνίες που επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες», εξήγησε ο ίδιος.

Ο Λαβρόφ είπε ότι οι αντιπροσωπείες πραγματοποιούν συναντήσεις μέσω τηλεδιασκέψεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε: «Οι διαπραγματεύσεις θα κρίνουν τις εξελίξεις. Ο Ερντογάν έχει μιλήσει με τους Προέδρους των δύο χωρών και είναι έτοιμος να τους φιλοξενήσει στην Τουρκία όποτε το θελήσουν. Έως τώρα δεν έχουν καρποφορήσει οι συζητήσεις. Ίσως να μη χρειαστεί νέα συνάντηση υπουργών, αλλά απλώς να ευοδωθούν οι προσπάθειές μας ως διαμεσολαβητών. Ίσως οι ηγέτες των δύο χωρών συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός. Είμαστε ανοικτοί να φιλοξενήσουμε οποιαδήποτε συνάντηση, αλλά δεν το θεωρούμε απολύτως απαραίτητο. Μια τέτοια συνάντηση, πάντως, μπορεί να γίνει στις 9 Απριλίου, σε νέο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία για την περιφερειακή άμυνα».
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης