Η τήξη των θαλάσσιων πάγων του Αρκτικού Ωκεανού και η πιο έντονη χιονόπτωση στη Σιβηρία ήταν υπεύθυνες για τις συνθήκες που προκάλεσαν το ιδιαίτερα έντονο επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πεκίνο και στις πεδιάδες της ανατολικής Κίνας τον Ιανουάριο του 2013, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι εκπομπές από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εξατμίσεις αυτοκινήτων και υψικαμίνους εργοστασίων συνεισέφεραν επίσης στην εκδήλωση του σοβαρού επεισοδίου, που διήρκεσε έναν μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O κύριος υπεύθυνος, ωστόσο, φαίνεται τώρα να είναι η αλλαγή του κλίματος που μετατόπισε τους χειμερινούς μουσώνες της Κίνας, ώστε να παγιδεύουν μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια αιθάλης και σκόνης πάνω από τις μεγαλύτερες πόλεις και βιομηχανικά κέντρα της χώρας.

Η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί, καθώς η Αρκτική συνεχίζεται να θερμαίνεται και τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη σημειώνουν επιπλέον χιονόπτωση.

«Οι εκπομπές στην Κίνα μειώνονται κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, αλλά η αιθαλομίχλη κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν βελτιώνεται» δήλωσε ο Γιουχάνγκ Γουάνγκ, καθηγητής Ατμοσφαιρικών Επιστημών στο Τζόρτζια Τεκ στις ΗΠΑ, επικεφαλής της μελέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό οφείλεται κυρίως στην πολύ γρήγορη αλλαγή στις υψηλές πολικές περιοχές, όπου ο θαλάσσιος πάγος μειώνεται και η χιονόπτωση αυξάνεται. Αυτή η διαταραχή κρατά τον κρύο αέρα μακριά από το ανατολικό τμήμα της Κίνας, όπου θα ”καθάριζε” τη ρύπανση του αέρα» πρόσθεσε.

Ο Γουάνγκ και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα και μετρήσεις ορατότητας, και διαπίστωσαν ότι η μείωση των θαλάσσιων πάγων και η αύξηση των χιονοπτώσεων έχουν μετακινήσει τους χειμερινούς μουσώνες της ανατολικής Ασίας προς τα ανατολικά, μειώνοντας τις ταχύτητες του ανέμου και δημιουργώντας μια στάσιμη ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Οι ίδιοι παράγοντες προκάλεσαν τα επεισόδια του εφετινού χειμώνα.

«Παρά τις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών, πιστεύουμε ότι η αιθαλομίχλη θα συνεχίσει κατά πάσα πιθανότητα στο εγγύς μέλλον. Οι εκπομπές δεν είναι πλέον ο μόνος παράγοντας για αυτές τις συνθήκες» κατέληξε ο Γουάνγκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης