"Η παγωμένη άνοιξη" της Τουρκίας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Απριλίου 2019, 09:19
"Η παγωμένη άνοιξη" της Τουρκίας

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία και το μήνυμα που εξέπεμψαν για τον Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζει η εφημερίδα «Tageszeitung», εστιάζοντας στην αντίδραση του Τούρκου προέδρου και στην προσπάθειά του να «σαμποτάρει με κάθε μέσο την επιτυχία της αντιπολίτευσης».

Όπως σημειώνει η TAZ, το τι μπορεί να κάνει στην πράξη υποδεικνύει ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε στις εκλογές του 2015 την εκλογική επιτυχία του φιλοκουρδικού κόμματος HDPΗ «TAZ» αναφέρει: «Τίποτα δεν υποδηλώνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος αντέδρασε στην αποτυχία του στις δημοτικές εκλογές με συμφιλιωτικές χειρονομίες, ούτε βέβαια με παραχωρήσεις προς την αντιπολίτευση.

»Στους πολιτικούς αντιπάλους του πρέπει να γίνει σαφές το εξής: ότι ο πρόεδρος θα κάνει τα πάντα για να συντρίψει την επιτυχία τους. Η Τουρκία απειλείται με περαιτέρω εξάντληση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Όπως σημειώνει η «TAZ», το τι μπορεί να κάνει στην πράξη υποδεικνύει ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε στις εκλογές του 2015 την εκλογική επιτυχία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, «που του κόστισε την απόλυτη πλειοψηφία στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση». Η εφημερίδα υπενθυμίζει τις διώξεις, φυλακίσεις ακόμη και οδομαχίες στη νοτιοανατολική Τουρκία που ακολούθησαν προκειμένου να τεθεί το HDP στο περιθώριο.

Ο Ερντογάν θα πάρει εκδίκηση. Πώς;

«Ο Ερντογάν πάτησε επί πτωμάτων για να διασφαλίσει την εξουσία του» σχολιάζει η «TAZ», ενώ σε άλλο σημείο διερωτάται: «Γιατί, λοιπόν, τώρα στις δημοτικές εκλογές θα πρέπει να αντιδράσει με φειδώ; Είναι μάταιο να τίθεται το ερώτημα, αν ο Ερντογάν θα πάρει εκδίκηση. Το ζητούμενο είναι: πώς; Για την απώλεια της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Ερντογάν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα, το κόμμα του, AKP, απάντησε ήδη προσφεύγοντας στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή για παρατυπίες και νοθεία. Φυσικά, με την ευλογία του προέδρου».

Παρόμοια είναι η κατάσταση που διαγράφεται και στην Άγκυρα, ενώ, όπως αναφέρει η «TAZ», για τις επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου εκλέγονται δήμαρχοι του HDP, η «καθαίρεσή τους από τα δημοτικά τους καθήκοντα αποτελεί προ πολλού πραγματικότητα. Από τη νέα ανάφλεξη του κουρδικού ζητήματος και μετά η Άγκυρα έχει ήδη καθαιρέσει όλους σχεδόν τους 100 δημάρχους».

Σύμφωνα με το άρθρο, ένα άλλο μέσο που μπορεί σίγουρα να χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν για να ασκήσει πίεση στους δήμους είναι το εξής: «τα χρήματα. Οι αντιπολιτευόμενοι δήμοι πρέπει να υπολογίζουν ότι η Άγκυρα θα τους τιμωρήσει με χρηματικά μέσα». Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «η Τουρκική Δημοκρατία ήταν πάντα κράτος με ισχυρή κεντρική εξουσία, κάτι που ενίσχυσε ο Ερντογάν. Ένα μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων εισρέει πρώτα στην Άγκυρα και έπειτα στους δήμους». Το άρθρο κλείνει με την εξής παρατήρηση: «Με τις επιτυχίες στις δημοτικές εκλογές η αντιπολίτευση ανέκτησε την ελπίδα για μια πολιτική άνοιξη. Ωστόσο, ο Ερντογάν φροντίζει να διασφαλίσει ένα πράγμα: ότι αυτή η άνοιξη θα παγώσει».

Πηγή: DW

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Απριλίου 2019, 09:42