Η «ιστορική» συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ παρουσιάζεται ως ευγενής προσπάθεια από τα αραβικά κράτη του Κόλπου να αποτρέψει την περαιτέρω προσάρτηση της παλαιστινιακής γης.

Αυτή η πρόσοψη διαβρώθηκε γρήγορα όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ότι τα σχέδια προσάρτησής του ήταν «σε αναμονή» και δεν εκτροχιάστηκαν, όπως ισχυρίστηκαν τα ΗΑΕ για την ανακοίνωση της συμφωνίας που έγινε την περασμένη εβδομάδα και από την κυβέρνηση Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σιωπηρή παλαιστινιακή αντίδραση στην υποτιθέμενη συμφωνία έδειξε πως ήταν  «ένα μαχαίρι στην πλάτη». Το Ιράν και η Τουρκία το κατήγγειλαν επίσης ως εκποίηση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων από τα ΗΑΕ.  

Επομένως, ο ισχυρισμός των Εμιράτων ότι η εξομάλυνση των δεσμών οφείλεται στην υπεράσπιση των παλαιστινιακών εδαφικών δικαιωμάτων έναντι μιας άλλης ισραηλινής αρπαγής γης στη Δυτική Όχθη, δεν είναι πραγματικός.

Οι Άραβες ηγεμόνες έχουν από καιρό κατηγορηθεί ότι παραμελούν την παλαιστινιακή υπόθεση και είναι πολύ πρόθυμοι να ευθυγραμμιστούν με την Ουάσινγκτον και το Ισραήλ βάσει της κοινής εχθρότητας προς το Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σουνιτικές αυταρχικές πετρελαϊκές περιοχές του Περσικού Κόλπου είναι αυστηρές ότι τα τρεμάμενα καθεστώτα κινδυνεύουν από την ανατρεπτική ιρανική επιρροή στην περιοχή. Αυτή η κοινή εχθρότητα απέναντι στην Τεχεράνη ξεπέρασε από καιρό την «αδελφική αραβική αλληλεγγύη» με τους Παλαιστίνιους.

Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι οι κινήσεις της Ουάσινγκτον και των περιφερειακών συμμάχων της για να εξαφανίσουν τη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015 με την υποστήριξη του ΟΗΕ και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις. Ο τερματισμός για αυτήν τη συμφωνία, γνωστή και ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), θα αποτελούσε επέκταση του διεθνούς εμπάργκο όπλων στο Ιράν που πρόκειται να λήξει τον Οκτώβριο στο πλαίσιο της συμφωνίας. Η Ουάσινγκτον και οι άραβες σύμμαχοί της στον Κόλπο πιέζουν εντατικά τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να επεκτείνουν το εμπάργκο όπλων.

Ωστόσο, ενδεχόμενο βέτο από τη Ρωσία ή την Κίνα θα καταβάλει αυτές τις μηχανορραφίες. Αυτό σημαίνει ότι η τελευταία «σημαντική ανακάλυψη» στην επιδιόρθωση των αραβο-ισραηλινών σχέσεων δεν θα σημαίνει κάτι όσον αφορά στην προώθηση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων.

Μπορούμε να είμαστε σίγουροι για αυτό, διότι η προώθηση αυτών των δικαιωμάτων δεν έχει σχέση με το διπλωματικό παιχνίδι. Γίνονται όλα για το Ιράν.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης