Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την Τετάρτη την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να ανοίξει έρευνα για εγκλήματα που φέρεται να διαπράχθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντάς την “αναγκαία”.

“Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους ηγέτες της ισραηλινής κατοχής κατά του παλαιστινιακού λαού, που είναι εγκλήματα συνεχιζόμενα, συστηματικά και γενικευμένα, καθιστούν την έρευνα αναγκαία και επείγουσα”, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάλεσε επίσης “τα συμβαλλόμενα κράτη να σέβονται τις ευθύνες τους και να μην πολιτικοποιούν τη διενέργεια αυτής της ανεξάρτητης έρευνας”, δεσμευόμενο από την πλευρά του να παρέχει “όλη την (απαραίτητη) βοήθεια” στο Δικαστήριο ώστε να μπορεί να διενεργήσει την έρευνά του.

“Η έρευνα θα αφορά τα εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, τα οποία φέρεται να διαπράχθηκαν από την 13η Ιουνίου 2014”, αναφέρει η ανακοίνωση της γενικής εισαγγελέα του ΔΠΔ Φάτου Μπενσούντα. Η 13η Ιουνίου 2014 είναι η ημερομηνία της έναρξης του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

Η Δυτική Όχθη έχει καταληφθεί από το Ισραήλ από το 1967 και η Λωρίδα της Γάζας, από την οποία το Ισραήλ αποσύρθηκε μονομερώς το 2005, υπόκειται σε ισραηλινό αποκλεισμό τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2014, το Ισραήλ ξεκίνησε επιχείρηση για να σταματήσει τις ρίψεις ρουκετών της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, προς το έδαφός του. Σχεδόν 2.250 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους πολίτες και 74 Ισραηλινοί, κυρίως στρατιώτες χάθηκαν στον πόλεμο αυτό.

Η Μπενσούντα αναμένεται να αποχωρήσει από τα καθήκοντά της τον Ιούνιο και θα αντικατασταθεί από τον Βρετανό Κάριμ Καν

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης