Μία από τους τρεις Αυστραλούς πολίτες, που έχουν συλληφθεί στο Ιράν, αναγνωρίσθηκε από την οικογένειά του ως η Κάιλι Μουρ-Γκίλμπερτ, επίκουρη καθηγήτρια εξειδικευμένη στη μεσανατολική πολιτική στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Η εν λόγω πανεπιστημιακός, η οποία ειδικεύεται ιδιαίτερα στην πολιτική των χωρών του Κόλπου, κρατείται «εδώ και μήνες» στο Ιράν για λόγους που παραμένουν αόριστοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η οικογένειά μας ευχαριστεί την κυβέρνηση και το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης για την υποστήριξή τους αυτή την οδυνηρή και ευαίσθητη περίοδο», αναφέρει η οικογένεια της Κάιλι Μουρ-Γκίλμπερτ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Αυστραλία είχε επιβεβαιώσει την Τετάρτη τη σύλληψη τριών πολιτών της στο Ιράν.

Δύο εξ αυτών, οι Τζόλι Κινγκ και Μαρκ Φίρκιν, καταγόμενοι από το Περθ της δυτικής Αυστραλίας, είχαν ταυτοποιηθεί την Πέμπτη από τις οικογένειές τους ως ένα ζευγάρι ταξιδιωτών που κρατούσαν σε μπλογκ το ημερολόγιο του ταξιδιού τους από την Αυστραλία στη Βρετανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κάιλι Μουρ-Γκίλμπερτ είναι η τελετυαία από τους τρεις κρατούμενους Αυστραλούς που ταυτοποιήθηκε.

Η σύλληψή της δεν έχει καμιά σχέση με τη σύλληψη του ζευγαριού, παρόλο που τα αίτια της σύλληψης αυτού του τελευταίου παραμένουν επίσης αόριστα.

Η αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως η Κάιλι Μουρ-Γκίλμπερτ κρατείται «εδώ και μήνες» ενώ το ζευγάρι των Αυστραλών «εδώ και εβδομάδες».

Η Αυστραλία δέχθηκε πρόσφατα να συμμετάσχει σε αποστολή υπό τις ΗΠΑ με στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων που διαπλέουν το στενό του Χορμούζ, από το οποίο διέρχεται το ένα τρίτο του πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης στον κόσμο.

Η Πέιν διατύπωσε ωστόσο την εκτίμηση πως οι συλλήψεις αυτές δεν συνδεόνται με τις εντάσεις στην περιοχή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης