Οι παραλίες της Σρι Λάνκα απειλούνται από τόνους πλαστικού μετά τη φωτιά σε πλοίο

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 29 Μαΐου 2021, 15:23
Οι παραλίες της Σρι Λάνκα απειλούνται από τόνους πλαστικού μετά τη φωτιά σε πλοίο

Τόνοι πλαστικού, που προέρχονται από ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το οποίο έχει πιάσει φωτιά στα ανοιχτά του Κολόμπο, απειλούν τις παραλίες της Σρι Λάνκα με τη χειρότερη ρύπανση στην ιστορία της, προειδοποίησε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Οι Αρχές απαγόρευσαν το ψάρεμα σε μια ζώνη μήκους 80 χιλιομέτρων γύρω από το MV X-Press Pearl, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, με σημαία Σιγκαπούρης, που καίγεται εδώ και εννέα ημέρες, στα ανοιχτά του Κολόμπο, με τον κίνδυνο να σπάσει και να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή με τη διαρροή εκατοντάδων τόνων μαζούτ στην Ινδικό Ωκεανό.

Όμως, την ώρα που μια διεθνής επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να αποφευχθεί η πετρελαιοκηλίδα, οι κοντινές παραλίες βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με μια άλλη ρύπανση: από εκατομμύρια πλαστικούς κόκκους που προέρχονται από το φορτίο του πλοίου.

Σύμφωνα με τις Αρχές, το πλοίο μετέφερε κυρίως 28 εμπορευματοκιβώτια γεμάτα από αυτούς τους κόκκους από πολυαιθυλενοξείδιο, που προορίζονται για τη βιομηχανία συσκευασιών, εκ των οποίων οχτώ έπεσαν στο νερό. Το να καθαριστούν οι ακτές που έχουν ρυπανθεί από αυτούς τους κόκκους, αναμεμειγμένους με πετρέλαιο και άλλα συντρίμμια που έχει ξεβράσει η θάλασσα, προερχόμενα από το πλοίο, είναι ένα τιτάνιο έργο.

«Είναι ίσως η μεγαλύτερη θαλάσσια ρύπανση στην ιστορία μας», δήλωσε η Νταρσανί Λαχανταπούρα, πρόεδρος της Αρχής Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPA).

Η φωτιά έχει καταπονήσει τη δομή του πλοίου μήκους 186 μέτρων, που θα μπορούσε να σπάσει στα δύο και να αδειάσει το πετρέλαιό του, επισημαίνει η Αρχή Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της Σρι Λάνκα.

Το πλοίο μεταφέρει, εκτός του καυσίμου στη δεξαμενή του, 278 τόνους μαζούτ και 50 τόνους πετρελαίου ντίζελ.

Σε απόσταση 40 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας, το Νεγκόμπο, μια αλιευτική περιοχή, απειλείται από μια πιθανή πετρελαιοκηλίδα και η παραλία του, δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες, έχει κλείσει για το κοινό.

Αν και η φωτιά φαίνεται πως έχει τεθεί υπό έλεγχο, χρειάζεται να γίνουν πολλά για να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας πετρελαϊκής ρύπανσης.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 29 Μαΐου 2021, 16:16