Οι περισσότεροι Γερμανοί αμφιβάλλουν ότι η Μέρκελ θα εξασφαλίσει συμφωνία για το μεταναστευτικό

Οι περισσότεροι Γερμανοί αμφιβάλλουν ότι η Μέρκελ θα εξασφαλίσει συμφωνία για το μεταναστευτικό
Τα τρία τέταρτα των Γερμανών δεν πιστεύουν ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα καταφέρει να διασφαλίσει μια συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο κλονίζει τη σχέση της με τους Βαυαρούς συμμάχους της στην κυβέρνηση, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση ( CSU ), το αδελφό κόμμα στη Βαυαρία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου, έδωσε τη Δευτέρα στη Μέρκελ διορία δύο εβδομάδων για να εξασφαλίσει συμφωνία με τους Ευρωπαίους συμμάχους της μετά την κόντρα που ξέσπασε για το μεταναστευτικό μεταξύ της CDU και της CSU, η οποία προκάλεσε τριγμούς στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Στη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε ανάμεσα σε 5.038 ψηφοφόρους από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Civey για λογαριασμό της εφημερίδας «Die Welt», το 74,7% των ερωτηθέντων δήλωσε προβληματισμένο, ενώ το 18,1% θεωρεί ότι η Μέρκελ θα διαπραγματευτεί επιτυχώς.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο ηγέτης της CSU και υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, θέλει να απαγορευτεί η είσοδος στη Γερμανία προσφύγων που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά η Μέρκελ είναι αντίθετη σε όποια μονομερή κίνηση για την ανατροπή της «πολιτικής της ανοιχτής πόρτας» του 2015 και την υπονόμευση του κύρους της ίδιας.

Ο Χοακίμ Χέρμαν, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βαυαρίας, εξέφρασε στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Deutschlandfunk αισιοδοξία ότι η Μέρκελ θα διασφαλίσει διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες της Ε.Ε. σχετικά με την επιστροφή των προσφύγων.

Ωστόσο, αναφέρθηκε σε σχόλια του Ζεεχόφερ ότι θα γίνονταν προετοιμασίες για το ενδεχόμενο αποτυχίας της Μέρκελ, ώστε η ομοσπονδιακή αστυνομία να απαγορεύει την είσοδο στη χώρα προσφύγων που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. από την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

«Αυτό είναι απαραίτητο. Δεν μπορούμε να παραμένουμε αμέτοχοι όσο συμβαίνει αυτός ο προσφυγικός τουρισμός ανά την Ευρώπη» είπε ο Χέρμαν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απόρριψη από την 1η Ιουλίου προσφύγων που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα είναι νόμιμη. «Υπάρχει ήδη νόμος» επεσήμανε.

Ο Βόλκερ Κάουντερ,  ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της CDU/CSU Βόλκερ Κάουντερ, προειδοποίησε τη Γερμανία κατά της μονομερούς λήψης μέτρων για το μεταναστευτικό δηλώνοντας στο ZDF: «Θεωρώ ότι τελικά ο μόνος τρόπος να λύσουμε το πρόβλημα είναι σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους γείτονές μας κι όχι μόνοι μας».

Ο Κάουντερ εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Μέρκελ θα καταφέρει να συνάψει συμφωνίες με τους Ευρωπαίους εταίρους για την επιστροφή των προσφύγων.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς πιθανόν να συναντηθεί με τη Μέρκελ και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσουν το μεταναστευτικό, σύμφωνα με σημερινή του δήλωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018, 12:42