Οι πιλότοι της Ιberia ζητούν διαβεβαιώσεις για αναπτυξιακή στρατηγική

Οι πιλότοι της Ιberia ζητούν διαβεβαιώσεις για αναπτυξιακή στρατηγική
Το συνδικάτο των πιλότων στην αντιμέτωπη με σωρεία προβλημάτων αεροπορική εταιρία Iberia ζήτησε σήμερα να ενημερωθεί για το αναπτυξιακό πλάνο της επιχείρησης, καθώς ετοιμάζεται να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με αντικείμενο την κατάργηση σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας-εξέλιξη που προκάλεσε συναγερμό στο κράτος με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ.

H Iberia, η οποία ανήκει στο Διεθνή Όμιλο Αερομεταφορέων (IAG), μαζί με την British Airways, σχεδιάζει να καταργήσει περίπου 4.500 θέσεις εργασίας, δηλαδή το ένα τέταρτο του συνόλου των εργαζομένων σε αυτή, προχωρώντας συγχρόνως στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και σε μειώσεις μισθών.

Η ζημιογόνος Iberia δηλώνει ότι οι περικοπές είναι αναγκαίες για να διασφαλιστεί η ίδια η επιβίωση της εταιρείας εν μέσω υψηλού ανταγωνισμού από τις εταιρείες που προσφέρουν χαμηλούς ναύλους και της βαθιάς ύφεσης της οικονομίας της Ισπανίας. Η κατάσταση επιβαρύνει τα οικονομικά της Iberia και την καθιστά «βάρος» στην επιχειρηματική συνεργασία της με την πιο κερδοφόρα British Airways.

Τα συνδικάτα, πριν υποστηρίξουν ή αντιταχθούν στο σχέδιο της διοίκησης, θέλουν στοιχεία για το αναπτυξιακό σχέδιο και τη στρατηγική, πέρα από τις περικοπές θέσεων εργασίας και αμοιβών.

Δεν διαφαίνεται προοπτική συμφωνίας αυθημερόν-η διαπραγμάτευση ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει νωρίτερα το απόγευμα (στις 18:00 ώρα Ελλάδας) και η προθεσμία που έχει θέσει η διοίκηση της Iberia στα συνδικάτα για να κάνουν γνωστή τη στάση τους λήγει την 31η Ιανουαρίου.

Η ανεργία στην Ισπανία συνεχίζει να μεγεθύνεται καθώς χιλιάδες θέσεις εργασίας τόσο σε αντιμέτωπες χάνονται σε τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις.


Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013, 18:57