Οι πιο προηγμένοι κάδοι στον κόσμο

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013, 02:11
Οι πιο προηγμένοι κάδοι στον κόσμο
Κάδους που τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια, χωράνε έως και οκτώ φορές περισσότερα σκουπίδια από συμβατικούς κάδους ίδιου μεγέθους και... στέλνουν μήνυμα πριν ξεχειλίσουν δοκιμάζουν αυτές τις μέρες οι αρχές του Λονδίνου και θεωρούνται ίσως οι πιο προηγμένοι κάδοι απορριμμάτων στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, λέγονται BigBelly Solar και, όπως προδίδει το όνομά τους, έχουν μεγάλη «κοιλιά» παρότι δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Ο λόγος είναι ότι χρησιμοποιούν την ενέργεια που αντλούν από τον ήλιο για να πυροδοτήσουν μηχανισμό, ο οποίος συμπιέζει τα σκουπίδια στο ένα όγδοο με ένα έκτο του πραγματικού τους μεγέθους. Όταν γεμίζουν σε ποσοστό 80-85%, ειδοποιούν με γραπτό μήνυμα την αρμόδια υπηρεσία, ώστε να σταλεί το απορριμματοφόρο.

Ωστόσο, τέτοιοι κάδοι έχουν μέχρι στιγμής τοποθετηθεί σε τέσσερα σημεία του κεντρικού Λονδίνου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι τόσο αποδοτικοί όσο υπόσχεται η εταιρεία που τους επινόησε. «Πρόκειται για ένα καινοτόμο πιλοτικό πρότζεκτ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραγματική εξοικονόμηση, τόσο σε ό,τι αφορά το κόστος όσο και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε ο Εντ Άργκαρ από το δημοτικό συμβούλιο του Ουέστμινστερ.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε κάδος στοιχίζει περίπου 1.200 ευρώ το χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων συντήρησης και αποκομιδής, για ένα πενταετές συμβόλαιο. Η Kyron Energy & Power, η εταιρεία πίσω από το BigBelly Solar, υποστηρίζει ότι μακροπρόθεσμα ο κάδος της συμφέρει οικονομικά, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον αριθμό των αποκομιδών ακόμη και κατά 86%.

Τέλος, ο δήμος του Μέρτον έχει παραγγείλει 30 τέτοιους κάδους και προσβλέπει σε εξοικονόμηση έως και 18.000 ευρώ το χρόνο. Εάν οι υπολογισμοί του επαληθευτούν, σκοπεύει σύντομα να προμηθευτεί ακόμη περισσότερους, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι του Λονδίνου.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013, 02:11