Οι πλημμύρες έφτασαν στη Γερμανία

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Αυγούστου 2010, 19:11
Οι πλημμύρες έφτασαν στη Γερμανία
Η γερμανική πόλη Γκέρλιτς, στον ποταμό Νάισε, ήταν κατά ένα μέρος κάτω από τα νερά το πρωί της Κυριακής, όταν υποχώρησε ένα φράγμα, κοντά στη Ραντομιερζίτσε, στην Πολωνία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Ένα παλιρροϊκό κύμα έφθασε σε μερικές ώρες στην πόλη χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να προετοιμαστούμε», δήλωσε ο αναπληρωτής δήμαρχος, Μίκαελ Βίλερ, στον τηλεοπτικό σταθμό N24.

Το επίπεδο του ποταμού τριπλασιάστηκε μέσα σε μερικές ώρες για να φθάσει λίγο πάνω από τα επτά μέτρα, το μεγαλύτερο ύψος που καταγράφηκε αφότου οι αρχές άρχισαν να κρατούν στατιστικά στοιχεία πριν από σχεδόν 100 χρόνια.

Περίπου 1.500 άνθρωποι, περιλαμβανομένων και των τροφίμων δύο οίκων ευγηρίας, απομακρύνθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή από την περιοχή που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με τις αρχές.

«Προσπαθούσαμε να αδειάσουμε το νερό από το κελάρι έως τη 01:30 το πρωί, χωρίς επιτυχία», δήλωσε ο Ροζμαρί Γόνσικ, 66 ετών.

«Στις 04:30, ήρθε η αστυνομία» για να μας μεταφέρει σε ένα σχολείο της πόλης, προσθέτει η Γόνσικ, η οποία μαζί με τον 72χρονο σύζυγό της, δεν είχε το χρόνο να πάρει μαζί της παρά μόνο τα έγγραφα ταυτότητας και ορισμένα φάρμακα.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ένα ελικόπτερο διέσωσε έναν άνθρωπο που είχε πέσει στο ποτάμι.

Στα 40 χιλιόμετρα κοντά στα σύνορα με την Τσεχία, ένα μέρος της πόλης Ζιτάου ήταν επίσης κάτω από τα νερά σήμερα το πρωί, ενώ η βροχή εξακολουθούσε να πέφτει, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Περισσότεροι από 1.700 πυροσβέστες, αστυνομικοί και διασώστες βρίσκονταν επί ποδός στην περιοχή σήμερα.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Αυγούστου 2010, 19:11