Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Πολιτική αναστάτωση έχει προκαλέσει στο Ιράν η είδηση ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ έχει υποβάλει την παραίτησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, ο Μαχμούντ Βέζιι, προσωπάρχης του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί, αρνήθηκε στα μέσα ενημέρωσης ότι ο πρόεδρος της χώρας αποδέχτηκε την παραίτηση του Ζαρίφ.

Οι περισσότεροι Ιρανοί βουλευτές υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούσαν από τον πρόεδρο Ροχανί ο υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ να συνεχίσει τα καθήκοντά του, ανέφερε το ισλαμικό πρακτορείο ειδήσεων (IRNA), επικαλούμενο βουλευτή, τον οποίο δεν κατονόμασε.

Λίγο μετά την απροσδόκητη ανακοίνωση της παραίτησής του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν μίλησε για την εξωτερική πολιτική της χώρας σε συνέντευξη που δημοσίευσε η εφημερίδα «Jomhuri Eslami».
«Το θανατηφόρο δηλητήριο για την εξωτερική πολιτική είναι όταν αυτή γίνεται θέμα κομματικών και φραξιονιστικών αγώνων» δήλωσε ο Ζαρίφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνέντευξη έρχεται μόλις λίγες ώρες αφότου ο κορυφαίος διαπραγματευτής της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν δημοσιοποίησε ανακοίνωση-σοκ στο Instagram σχετικά με την παραίτησή του. Σ’ αυτή ζήτησε συγγνώμη «για την αδυναμία να συνεχίσει τα καθήκοντά του και για όλες τις ελλείψεις κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας», χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύψει τους λόγους που τον οδήγησαν να πάρει αυτήν την απόφαση.

Στενός συνεργάτης του Ζαρίφ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik τη Δευτέρα ότι το προσωπικό του υπουργείου αγνοούσε την παραίτηση του ανώτατου διπλωμάτη ή τους πιθανούς λόγους που κρύβονταν πίσω από αυτήν.

Για τις εξελίξεις στο Ιράν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σχολιάζει σε ανακοίνωσή του πως δεν αλλάζει η στάση της Ουάσινγκτον έναντι της Τεχεράνης, προσθέτοντας ότι «θα δούμε αν θα κολλήσει».

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε στο Sputnik ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σχετικά με την παραίτηση του Ζαρίφ.

Ο Τζαβάντ Ζαρίφ διαδραμάτισε τον ηγετικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με την ομάδα των διεθνών δυνάμεων που είχαν αποκληθεί P5 + 1, η οποία διευκολύνει την άρση των κυρώσεων στο Ιράν.

Ενώ ο αρχηγός του ιρανικού προέδρου Χασάν Ροχανί έχει κατηγορηματικά αντικρούσει τις εκθέσεις των μέσων ενημέρωσης υποστηρίζοντας ότι ο ηγέτης της χώρας δέχτηκε την παραίτηση του Ζαρίφ, το κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει σχετικά με την κίνηση σε συνεδρίαση σήμερα Τρίτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης