Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Συρία και το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησαν την Παρασκευή στο διαδίκτυο φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από δορυφόρο, τις οποίες παρουσιάζουν ως απόδειξη ότι ο συριακός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον αμάχων, κυρίως στη Χομς.

Σε μία από αυτές τις φωτογραφίες που δημοσίευσε ο Ρόμπερτ Φορντ πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Συρία σε σελίδα της πρεσβείας, την οποία η Ουάσινγκτον έκλεισε τη Δευτέρα, στο Facebook φαίνονται τρεις στήλες καπνού να υψώνονται στον ουρανό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη λεζάντα η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 6 Φεβρουαρίου στη Χομς. Σε μεγέθυνση φαίνονται, σύμφωνα με τον Φορντ, στρατιωτικά οχήματα, τεθωρακισμένα, φωτιές, κτήρια να φλέγονται, όμως είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς αυτά τα στοιχεία, όπως τα περιγράφει ο αμερικανός πρεσβευτής.

Στο μεταξύ η Βικτόρια Νάλαντ, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε χθες ότι πρόκειται για μη διαβαθμισμένα αρνητικά φωτογραφιών που απεικονίζουν την πόλη Χομς, προπύργιο του κινήματος αμφισβήτησης του Άσαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα σε έναν από τους ιστοτόπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (www.stateondemand.com) έχουν δημοσιευθεί εννέα φωτογραφίες από τη Ζαμπάντανι, τη Χαλμπόν και τη Ρανκούς, τρεις περιοχές γύρω από τη Δαμασκό.

Οι φωτογραφίες, που έχουν επίσης τραβηχτεί από δορυφόρο, είναι μαυρόασπρες, αλλά πιο καθαρές από αυτές της Χομς. Σε αυτές φαίνονται τέσσερα άρματα μάχης σε έναν αγρό. Σύμφωνα με τη λεζάντα της φωτογραφίας πρόκειται για το πυροβολικό που είχε αναπτυχθεί στη Ζαμπάντανι στις 6 Φεβρουαρίου.

Σε μία άλλη φωτογραφία, η οποία τραβήχτηκε στις 2 Φεβρουαρίου, φαίνονται τρία οχήματα του συριακού πυροβολικού τα οποία κατευθύνονται στη Ρανκούς, μία αγροτική περιοχή που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού.

«Στόχος μας είναι να δείξουμε την αγριότητα του καθεστώτος και τον τύπο των αρμάτων που χρησιμοποιεί εναντίον του λαού του» εξήγησε η Νάλαντ.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη – Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Πεδίο μάχης η Χομς – Πάνω από 200 νεκροί, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012, 01:14
Πεδίο μάχης η Χομς, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012, 06:21
Στην πολιορκούμενη Χομς, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011, 07:39

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης