Οι πολυπληθέστερες πολιτείες της Αυστραλίας απέφυγαν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 9 Μαΐου 2020, 12:25
Οι πολυπληθέστερες πολιτείες της Αυστραλίας απέφυγαν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού

Οι πιο πολυπληθείς πολιτείες της Αυστραλίας απέφυγαν σήμερα να χαλαρώσουν τους περιορισμούς που έχουν θέσει με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού, αν και άλλες πολιτείες άρχισαν να επιτρέπουν τις μικρές συναθροίσεις και προετοιμάζονται να ανοίξουν εστιατόρια και καταστήματα.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον παρουσίασε ένα σχέδιο τριών σταδίων χθες Παρασκευή προς την άρση σχεδόν όλων των περιορισμών ως την 1η Ιουλίου και την επιστροφή ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στις εργασίες τους, με δεδομένο ότι τα νέα κρούσματα του covid-19 μειώθηκαν σε λιγότερα από 20 ημερησίως χάρη στο αυστηρό lockdown.

Στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Καμπέρα και σε κάποιες πολιτείες οι πολίτες μπορούν να κάνουν ξανά επισκέψεις, με τις συναθροίσεις έως και δέκα ατόμων να επιτρέπονται και πάλι εντός και εκτός σπιτιού, περιλαμβανομένων των γάμων.

Στη Νότια Αυστραλία θα ανοίξουν από τη Δευτέρα τα εστιατόρια και τα καφέ που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και θα επιτρέπεται να κάθονται σε αυτά έως και 10 άτομα τη φορά. Στη Βόρεια Επικράτεια οι παμπ, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα λειτουργήσουν ξανά την ερχόμενη Παρασκευή.

Όμως η Νέα Νότια Ουαλία και η Βικτόρια, όπου βρίσκονται η Μελβούρνη και το Σίδνεϊ και έχουν καταγραφεί τα δύο τρίτα των κρουσμάτων του κορωνοϊού, θα παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για χαλάρωση των μέτρων την επόμενη εβδομάδα το νωρίτερο.

Ο υπουργός Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Μπραντ Χάζαρντ δήλωσε ότι ο ρυθμός των μολύνσεων έχει μειωθεί στην πολιτεία και η κυβέρνηση εξετάζει ένα σχέδιο για την επιστροφή των πολιτών στις εργασίες τους. Ωστόσο δεν διευκρίνισε πότε αυτό θα είναι έτοιμο.

«Κατανοώ (…) ότι επιθυμείτε να παρουσιάσουμε ένα χρονοδιάγραμμα. Το μόνο που μπορώ να πω σε αυτό το στάδιο είναι ότι ύψιστη προτεραιότητα (…) είναι να παραμείνουν οι πολίτες ασφαλείας, αλλά επίσης το να βρεθεί η σωστή ισορροπία», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Αν και οι συγκεντρώσεις έως και 2 ενηλίκων επιτρέπονται πλέον στη Νέα Νότια Ουαλία, ο Χάζαρντ κάλεσε τους πολίτες να μην εφησυχάσουν σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της κοινωνικής απόστασης, αλλά και στο πλύσιμο των χεριών ενόψει και της αυριανής Ημέρας της Μητέρας. «Είναι πολύ δύσκολο να μην μπορείτε να αγκαλιάσετε τη μητέρα σας ή να τη φιλήστε, όμως θα ήταν καλύτερο να μην το κάνετε», σχολίασε.

Πολλοί οίκοι ευγηρίας σε όλη τη χώρα έχουν αρχίσει να επιτρέπουν επισκέψεις από αυτό το Σαββατοκύριακο, με κάποια να υποβάλουν τους επισκέπτες σε έλεγχο της θερμοκρασίας τους ή να ζητούν αποδεικτικό ότι έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης, ενώ εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Οι θάνατοι από τον covid-19 στην Αυστραλία παραμένουν κάτω από 100, ενώ ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ δήλωσε ότι 770.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό, με τα θετικά τεστ να είναι λιγότερα από το 1%.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 9 Μαΐου 2020, 12:25