Η πολιτεία του Οχάιο επικρίνεται για την εκτέλεση ενός θανατοποινίτη

Η πολιτεία του Οχάιο επικρίνεται για την εκτέλεση ενός θανατοποινίτη
Μια εκτέλεση θανατοποινίτη στην αμερικανική πολιτεία του Οχάιο προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις και κύμα επικρίσεων μετά από αναφορές ότι χρειάστηκαν 24 "επώδυνα" λεπτά από την έγχυση του θανατηφόρου νέου μίγματος χημικών ουσιών για να λειτουργήσει η δόση και να καταλήξει ο κρατούμενος.

Ο 53χρονος Ντένις ΜακΓκουάιρ καταδικασμένος για τη δολοφονία μιας εγκύου γυναίκας πριν από 25 χρόνια θανατώθηκε την Πέμπτη σε κρατική φυλακή στο Οχάιο. Μάρτυρες που παραβρίσκονταν στην εκτέλεση του θανατοποινίτη περιέγραψαν το θάνατό του ως "φρικιαστικό" που προκλήθηκε από τη χορήγηση δύο φαρμάκων τα οποία δεν είχαν ποτέ πριν χρησιμοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τις αναφορές της εφημερίδας Columbus Dispatch ο ΜακΓκουάιρ ένοιωσε να πνίγεται για περισσότερο από 10 λεπτά. Επίσης είχε τρομερούς σπασμούς και πόνους πριν τελικά υποκύψει 24 λεπτά αφότου τα χημικά είχαν εισχωρήσει στον οργανισμό του. Ο Άλεν Μπόχνερτ, ένας από τους δικηγόρους του ΜακΓκουάιρ, χαρακτήρισε την εκτέλεση ένα «αποτυχημένο πείραμα από την πολιτεία του Οχάιο».

Ο ΜακΓκουάιρ είχε κριθεί ένοχος για τη δολοφονία με εξαιρετικά άγριο τρόπο της Τζόι Στιούαρτ το 1989. Η οικογένειά της Τζόι εξέδωσε ανακοίνωση μετά την εκτέλεση λέγοντας ότι ο ΜακΓκουάιρ υπέφερε λιγότερο από ότι το θύμα του.

Τα δύο φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν στη θανατηφόρο ένεση ήταν η μιδαζολάμη, ένα ηρεμιστικό και η υδρομορφόνη, ένα παράγωγο της μορφίνης. Αιτία αυτής της χορήγησης του νέου χημικού μείγματος ήταν η έλλειψη του χημικού που χρησιμοποιείται συνήθως σε εκτελέσεις, της πεντοβαρβιτάλης.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014, 05:16