Από τα κρυμμένα μυστικά στις Βρυξέλλες είναι ότι το πολιτικό αστέρι του Michel Barnier μεγαλώνει. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το  Brexit φαίνεται να ενδιαφέρεται να αναλάβει ανώτερο  αξίωμα.

Οι Βρετανικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν ζωντανά εκείνο που για τον ψηλό 68χρονο άνδρα με τα ασημένια μαλλιά, ήταν γι’ αυτόν μάλλον ασυνήθιστη δήλωση: Είπε απευθυνόμενος στους κοινοβουλευτικούς του Ηνωμένου Βασιλείου ότι τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη πρέπει να οικοδομήσουν «στο πλαίσιο της ενότητας που απαιτείται στις διαπραγματεύσεις για το Brexit», προσθέτοντας ότι «η ΕΕ ιδρύθηκε για να διεκδικήσει την από κοινού κυριαρχία όπου το εθνικό κράτος δεν είναι αρκετό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μίλησε για πράσινες τεχνολογίες, βιομηχανικές πολιτικές και για Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της.

Το γεγονός ότι ο Μπαρνιέ τερμάτισε τη σύντομη παρουσία του με  μικρό μανιφέστο ήταν η σαφέστερη ένδειξη μέχρι σήμερα ότι ο διαπραγματευτής του Brexit δεν βλέπει τη σταδιοδρομία του να τελειώνει όταν οι Βρετανοί τελικά αποσυρθούν από την ΕΕ.

Βεβαίως, ο Barnier ήταν πρόθυμος να εξηγήσει στο κοινό ώστε να κατανοήσει καλύτερα το έργο του ως διαπραγματευτή του Brexit, εν μέρει επειδή η ΕΕ δεν θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι  υπεύθυνη για το χάος στο Λονδίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο Barnier χρησιμοποιεί τις δημόσιες εμφανίσεις του για να παρουσιαστεί ως πιθανός διάδοχος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker.

Αλλά οι φιλοδοξίες του Barnier είναι από τα χειρότερα κρυμμένα μυστικά στις Βρυξέλλες. Και αν ο Weber δεν μπορέσει να βρει κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές ή αν χάσει την υποστήριξη των κρατών μελών, ο Μπαρνιέ, δύσκολα θα πρέπει να ζητήσει δύο φορές να τον αντικαταστήσει.

Οι ηγέτες της ΕΕ εκτιμούν τον χαλαρό τρόπο με τον οποίο ο Μπαρνιέ διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των κομμάτων τον αναγνωρίζουν  ως έναν από τους δικούς τους. Ως τον άνθρωπο με τον οποίο μπορούν να δουλεύουν μαζί σε επίπεδο ανταλλαγής ματιών. Σε αντίθεση με τον Weber, ο Μπαρνιέ έχει εμπειρία από διάφορες κυβερνητικές εργασίες. Διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος και Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών. Οργάνωσε ακόμη τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στο Albertville.

Ένας άνδρας ειδικότερα υποστηρίζει με θέρμη τον Μπαρνιέ: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με τους ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα, ο Μακρόν ζήτησε από τον Μπαρνιέ δύο φορές να δει τον εαυτό του για το αξίωμα του «La République En Marche» (ο τίτλος του πολιτικού κόμματος που ίδρυσε η Macron το 2016).

Ο Barnier όμως αρνήθηκε: «Είμαι μέλος του συντηρητικού κόμματος της Γαλλίας εδώ και δεκαετίες . Δεν πρόκειται να αλλάξω παράταξη».

Ο μόνος νικητής

Ο  Μπαρνιέ θα περίμενε πιθανώς ευρεία υποστήριξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, βεβαίως, επιμένει ότι μόνο ο άνθρωπος που έχει διανύσει ως επικεφαλής υποψήφιος θα πρέπει να μπορεί να γίνει πρόεδρος της Επιτροπής. Αλλά ο μόνος λόγος που ο Barnier δεν επιδίωξε αυτή τη θέση, ήταν επειδή το Brexit τον εμπόδισε να το κάνει. Ήθελε να γίνει αναπληρωτής υποψήφιος το 2014, αλλά έχασε από τον Γιουνκέρ  στην Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Μόλις τρεις ημέρες πριν επιλεγεί ο Weber ως υποψήφιος του ΕΛΚ, ο Μπαρνιέ παρουσίασε για πρώτη φορά τις ιδέες του για το μέλλον της ΕΕ σε ένα ευρύτερο κοινό.

Στις 5 Νοεμβρίου 2018, στο Κέντρο Καλών Τεχνών Bozar στις Βρυξέλλες. Η παράστασή του ήταν τόσο μακριά από το επίσημο πανηγυρισμό του EPP,  ώστε ουδείς μπορούσε να τον κατηγορήσει ότι ήθελε να κλέψει την παράσταση του Weber.

Όμως, όταν πρόκειται για τον αγώνα για το αξίωμα του προέδρου της Επιτροπής, ο Μπαρνιέ, ως πολιτικός, εξακολουθεί να είναι  ‘outsider’. Γνωρίζει ότι ο Weber θα κερδίσει πιθανώς τις εκλογές – και ότι η μέρα του θα έρθει μόνο αν ο ευνοούμενος υποψήφιος δεν καταφέρει να σχηματίσει συνασπισμό στο κοινοβούλιο.

*Πληροφορίες από SPIEGEL ONLINE

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης