Η πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ διχάζει την κινεζική κοινότητα στην Αυστραλία

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 17 Αυγούστου 2019, 12:04
Η πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ διχάζει την κινεζική κοινότητα στην Αυστραλία

Εκατοντάδες κινέζοι εθνικιστές διαδηλωτές έκαναν σήμερα πορεία στο Σίδνεϊ για να απαντήσουν στον αυξανόμενο αριθμό των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται στις πόλεις της Αυστραλίας υπέρ του φιλοδημοκρατικού κινήματος στο Χονγκ Κονγκ, ενώ οι εντάσεις στους κόλπους της κινεζικής κοινότητας της Αυστραλίας ενισχύονται.

Οι υποστηρικτές του Πεκίνου έκαναν πορεία στο Σίδνεϊ με το σύνθημα «Μόνο μία Κίνα», κρατώντας την κινεζική σημεία και πλακάτ που έγραφαν «Στοπ στις ταραχές και τη βία στο Χονγκ Κονγκ».

«Υπάρχουν πολύ βία και βίαιες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος και οργανωτής της συγκέντρωσης του Σίδνεϊ, ο οποίος ζήτησε να κατονομασθεί μόνον ως Ζάο. «Ο λαός του Χονγκ Κονγκ υπέφερε από το γεγονός αυτό και θέλουμε να κάνουμε έκκληση για ειρήνη και τάξη στο Χονγκ Κονγκ», πρόσθεσε.

Η αστυνομία χρειάσθηκε να συνοδεύσει έναν μοναχικό υποστηρικτή του φιλοδημοκρατικού κινήματος, ο οποίος δέχθηκε επίθεση στο Σίδνεϊ από ομάδα οργισμένων διαδηλωτών.

Από την αρχή της πολιτικής κρίσης στο Χονγκ Κονγκ, τον Ιούνιο, μικρές συγκεντρώσεις υποστηρικτών του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας οργανώνονται στα αυστραλιανά πανεπιστήμια.

Οι συγκεντρώσεις αυτές προκαλούν την οργή ορισμένων φοιτητών της ηπειρωτικής Κίνας και οδηγούν σε συμπλοκές και αντιπαραθέσεις στις πανεπιστημιουπόλεις.

Το κινεζικό προξενείο του Μπρισμπέιν χαιρέτισε τον «αυθόρμητο πατριωτισμό» των φοιτητών που τάσσονται υπέρ του Πεκίνου, έπειτα από μια συμπλοκή που σημειώθηκε σε αυστραλιανό πανεπιστήμιο.

Η Καμπέρα έσπευσε να προειδοποιήσει τους κινέζους διπλωμάτες εναντίον οποιασδήποτε προσβολής των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καλώντας τους να αποφεύγουν «να ενθαρρύνουν οποιαδήποτε ταραχοποιό ή εν δυνάμει βίαιη συμπεριφορά».

Χθες, Παρασκευή, οι διαδηλώσεις μεταφέρθηκαν, από τις πανεπιστημιουπόλεις, προς τους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Αυστραλίας, όπου σημαντικό πλήθος ανθρώπων συνέρρευσε για να υποστηρίξει το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ.

Στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, η αστυνομία χρειάσθηκε να επέμβει για να βάλει τέλος σε συμπλοκές που σημειώθηκαν μόλις έφθασαν μαχητικοί κινέζοι εθνικιστές.

Μια άλλη συγκέντρωση υπέρ του φιλοδημοκρατικού κινήματος του Χονγκ Κονγκ έχει προγραμματισθεί για αύριο, Κυριακή, στο Σίδνεϊ.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές στατιστικές, οι Κινέζοι αποτελούν τώρα σχεδόν το 10% του πληθυσμού της Αυστραλίας που έχει γεννηθεί στο εξωτερικό.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 17 Αυγούστου 2019, 12:04