Η πολιτική Τραμπ στη Μέση Ανατολή, καθιστά σαφές ότι το Πεκίνο εξετάζει πλέον τις προοπτικές, μαζί με τη Ρωσία, για να αντικαταστήσει την κυριαρχία στην ιρακινή πολιτική που διατηρούσε η Ουάσιγκτον από τον πόλεμο κατοχής του 2003.

Το OilPrice.com αναφέρει ότι από τον Οκτώβριο, αμέσως μετά τις επιτυχημένες συνομιλίες του Πεκίνου με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Αμπντουλ-Μαχντί, άρχισαν ιρακινές εξαγωγές – 100.000 βαρέλια ημερησίως- αργού πετρελαίου στην Κίνα, στο πλαίσιο 20ετούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πηγές του ιρακινού υπουργείου πετρελαίου, η Κίνα θα αυξήσει την επιρροή της στο Ιράκ ξεκινώντας με τις επενδύσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και από εκεί θα χτίσει υποδομή, συμπεριλαμβανομένων των εργοστασίων και των σιδηροδρόμων, χρησιμοποιώντας κινεζικές εταιρείες και ιρακινό εργατικό δυναμικό. Τα κινεζικά εργοστάσια θα χρησιμοποιήσουν τις ίδιες γραμμές συναρμολόγησης και δομής για να ενσωματωθούν με παρόμοια εργοστάσια στην Κίνα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό ηλεκτρισμού του Ιράκ Louay al-Khateeb, «η Κίνα είναι η κύρια επιλογή μας ως στρατηγικού εταίρου μακροπρόθεσμα».

Σύμβαση μεταξύ Ιράν-Κίνας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αντιπρόεδρος του Ιράν, Eshaq Jahangiri, ανακοίνωσε ότι το Ιράν υπέγραψε σύμβαση με την Κίνα για την υλοποίηση σχεδίου ηλεκτροδότησης του κύριου σιδηροδρόμου 900 χιλιομέτρων που συνδέει την Τεχεράνη με τη βορειοανατολική πόλη Mashhad κοντά στα σύνορα με το Τουρκμενιστάν και το Αφγανιστάν.

Ο Jahangiri πρόσθεσε ότι υπάρχουν επίσης σχέδια για τη δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας Tehran-Qom-Isfahan και για επέκταση αυτού μέχρι τα βορειοδυτικά μέσω του Tabriz. Στην «Tabriz» που φιλοξενούνται αρκετές σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, το φυσικό αέριο και τα πετροχημικά και αποτελεί το σημείο εκκίνησης του αγωγού φυσικού αερίου Tabriz-Ankara, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον νέο δρόμο του Μεταξιού 2.300 χιλιομέτρων που συνδέει το Urumqi – πρωτεύουσα της δυτικής επαρχίας Xinjiang της Κίνας με την Τεχεράνη και παράλληλα συνδέοντας το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν στην πορεία και στη συνέχεια μέσω της Τουρκίας φθάνει στην Ευρώπη.

Μόλις τα σχέδια για το σκοπό αυτό σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο, τότε η Κίνα θα επεκτείνει τις μεταφορικές συνδέσεις στο Ιράκ προς τη Δύση.

Πληροφορίες από New Eastern Outlook
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης