Οι Πολωνοί υποστηρίζουν το Ανώτατο Δικαστήριο που βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με τον πρόεδρο και την κυβέρνησή τους για τις επίμαχες μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος, για τις οποίες η Βαρσοβία έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις και προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Παραδόξως όμως, θεωρούν ότι, ως προς την σημασία τους, το εθνικό δίκαιο και κυρίως το Σύνταγμα υπερισχύουν του ευρωπαϊκού δικαίου, σύμφωνα με ευρήματα άλλης δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε στην ανεξάρτητη εφημερίδα Dziennik Gazeta Prawna και το ιδιωτικό ραδιοφωνικό δίκτυο RMF FM.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και οι δύο δημοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν από το ινστιτούτο Ibris με απόσταση λίγων εβδομάδων.

Οι μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος που εφάρμοσε το υπερσυντηρητικό κυβερνών Κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) επικρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως επίθεση κατά του κράτους δικαίου. Αμφισβητούνται επίσης από μέρος των πολωνικών δικαστικών κύκλων, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την διαμόρφωση μίας κατάστασης μεγάλης αβεβαιότητας για τη λειτουργία της πολωνικής δικαιοσύνης.

Το 51% των ερωτηθέντων στις 24 και 25 Ιανουαρίου δήλωσαν ότι στηρίζουν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ζήτησε από τους δικαστές που διορίσθηκαν κατ΄εφαρμογήν της νέας επίμαχης διαδικασίας να μην λαμβάνουν δικαστικές αποφάσεις και ότι το νέο πειθαρχικό σώμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν αποτελεί το ίδιο δικαστήριο σύμφωνα με τον νόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο το 22% τάχθηκε υπέρ της θέσης του προέδρου και της κυβέρνησης της Πολωνίας.

Ωστόσο, σε άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ibris (8 και 9 Φεβρουαρίου) εμφανίζεται ένα πιο ευνοϊκό για την πολωνική ηγεσία αποτέλεσμα, που απορρίπτει τις επικρίσεις των Βρυξελλών και καταγγέλλει ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Πολωνίας: το 63% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι το εθνικό δίκαιο υπερισχύει του ευρωπαϊκού δικαίου, ενώ το 31% πιστεύει το αντίθετο.

Η στάση αυτή είναι ακόμη πιο κατηγορηματική ως προς το πολωνικό Σύνταγμα: το 78% θεωρούν ότι το Σύνταγμα υπερισχύει του ευρωπαϊκού δικαίου και μόνο το 9% το αντίθετο.

Στις 4 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα επικύρωσε νέο νόμο που επιτρέπει την τιμωρία των δικαστών που επικρίνουν τις μεταρρυθμίσεις της δικαιοσύνης.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα, που επισκέφθηκε την Πολωνία στο τέλος του Ιανουαρίου, άσκησε στην συνέχεια δριμεία κριτική των πολωνικών μεταρρυθμίσεων σε συνέντευξή της στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση, αλλά για καταστροφή… δεν είναι στοχευμένη επίθεση κατά μαύρων προβάτων, αλλά βομβαρδισμός ισοπέδωσης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης