Είναι μία από τις πιο αξιόλογες εκπροσώπους της νέας γενιάς στη γερμανική πολιτική τα τελευταία χρόνια, συμμετέχει στο προσωρινό προεδρείο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), κατέχει θέση αντιπροέδρου, κάποιοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Αλλά τώρα η Μανουέλα Σβέσιγκ, πρωθυπουργός στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, προκαλεί αίσθηση με ένα ευαίσθητο προσωπικό ζήτημα, το οποίο χειρίζεται με ιδιαίτερη ψυχραιμία και γενναιότητα: με μία σύντομη τηλεοπτική δήλωση την Τρίτη ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού και για αυτόν τον λόγο παραιτείται από τα κομματικά αξιώματα, διατηρώντας ωστόσο την πρωθυπουργία στο Μεκλεμβούργο.

«Η καλή είδηση είναι πως αυτή η μορφή καρκίνου επιδέχεται θεραπεία» ανέφερε η Μανουέλα Σβέσιγκ, για να προσθέσει: «Έπειτα από εκτενείς συνομιλίες με τους θεράποντες ιατρούς κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μπορώ να γίνω και πάλι καλά, γι’ αυτό αποφάσισα να συνεχίσω να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου ως πρωθυπουργός». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη πλευρά, επεσήμανε η Μανουέλα Σβέσιγκ, είναι σαφές ότι θα πρέπει να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, στην υγεία της και στην οικογένειά της. «Έχω δώσει πολλούς αγώνες στη ζωή μου, θα δώσω και αυτόν τον αγώνα» ανέφερε, εγκωμιάζοντας «τις γυναίκες εκείνες που έχουν αποδείξει ότι με μία θαρραλέα αντιμετώπιση της ασθένειας, η θεραπεία μπορεί να συμβιβαστεί με μία επαγγελματική δραστηριότητα».

Συνοψίζοντας η Μανουέλα Σβέσιγκ λέει ότι θεωρεί σημαντικό να αντιμετωπίσει εξ αρχής την ασθένεια και την όλη κατάσταση «με διαφάνεια και ειλικρίνεια», αλλά την ίδια στιγμή ζητεί τον σεβασμό όλων στην απόφασή της «να παραμείνουν ιδιωτική υπόθεση οι περαιτέρω λεπτομέρειες ως προς την αντιμετώπιση της ασθένειας, τη θεραπεία και την οικογενειακή ζωή» της.

«Μία υποδειγματική συμπεριφορά»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πόσο ιδιωτική υπόθεση είναι η υγεία ενός πολιτικού προσώπου; Το ερώτημα τίθεται σε αρκετές περιπτώσεις και η 45χρονη Μανουέλα Σβέσιγκ, πολιτικός καριέρας και μητέρα δύο παιδιών, δίνει τη δική της απάντηση: δεν αποσιωπά το γεγονός ότι ασθενεί, συνυπολογίζει τις πιθανές συνέπειες για την αποστολή που της έχουν αναθέσει οι ψηφοφόροι, αλλά παράλληλα απαιτεί σεβασμό της ιδιωτικότητάς της ως προς τα επόμενα βήματα και διεκδικεί το δικαίωμα να συμβιβάσει, στο μέτρο του δυνατού, τη θεραπεία με τη συνέχιση της επαγγελματικής – εν προκειμένω της πολιτικής- δραστηριότητας. Για την ανατολικογερμανική εφημερίδα «Märkische Oderzeitung» η συμπεριφορά της πρωθυπουργού «ήταν ορθή, ήταν υποδειγματική. Άλλωστε και η ίδια, ως εκπρόσωπος της κοινωνίας, οφείλει να αποτελεί πρότυπο συμπεριφοράς. Με την ομολογία της ασθένειάς της ανοίγει τον δρόμο για περισσότερη ανθρωπιά, για μεγαλύτερη κατανόηση». Πολιτικοί από όλα τα κόμματα, μεταξύ αυτών και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, απέστειλαν ευχές για περαστικά στη Μανουέλα Σβέσιγκ.

Κάθε χρόνο περίπου 70.000 γυναίκες στη Γερμανία ασθενούν από καρκίνο του μαστού. Πιο επίφοβη είναι η ηλικία μεταξύ 65 και 75 ετών. Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται και σε μικρότερες ηλικίες πιο συχνά από άλλες μορφές της νόσου. Πάντως, όλο και περισσότερες γυναίκες μπορούν να θεραπευθούν πλήρως, εφόσον γίνεται έγκαιρη διάγνωση.

Με πληροφορίες από DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης