Ήταν απολύτως αναμενόμενο. Μετά την on camera «ομολογία» του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του από τις υπηρεσίες ασφαλείας (KGB) της Λευκορωσίας στο αεροδρόμιο του Μινσκ, όπου ο 26χρονος «κατέθεσε» πως συνεργάζεται με τις αρχές της χώρας του και βρίσκεται σε καθεστώς ομολογίας για την οργάνωση ανατρεπτικών και βίαιων επεισοδίων, τηλεοπτική ομολογία έλαβαν οι διωκτικές αρχές και από τη σύντροφο του νεαρού δημοσιογράφου Σοφία Σαπέγκα Αντρέεβα.

Η νεαρή φοιτήτρια είναι Ρωσίδα και όχι Λευκορωσίδα και σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους στη Λιθουανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι συντάκτρια του καναλιού του Telegram “Μαύρο Βιβλίο της Λευκορωσίας”, το οποίο δημοσιοποιεί προσωπικές πληροφορίες για αξιωματούχους των Εσωτερικών Υποθέσεων» αναφέρει η Σαπέγκα, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι μοιάζει να έχει αποστηθίσει κάποιο κείμενο που της έχει υπαγορευτεί.

Ο βρετανικός Guardian αναφέρει πως η κυκλοφορία αυτού του βίντεο ενδεχομένως να σημαίνει πως η Λευκορωσία ετοιμάζεται να απειλήσει τη Σαπέγκα, η οποία δεν φέρεται να έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις περσινές διαμαρτυρίες στη χώρα, με φυλάκιση.

Και αυτό γιατί πληροφορίες αναφέρουν πως η νεαρή γυναίκα, που στα πλάνα δεν φαίνεται να φέρει εμφανή σημάδια ή μώλωπες στο πρόσωπό της, δεν είχε ποτέ κάποια σημαντική πολιτική δράση.

Η έρευνα για τη συμμετοχή της συνεχίζεται, με τις αρχές να ανακοινώνουν την Τρίτη ότι θα παραμείνει κρατούμενη για ακόμα δύο μήνες.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει πως ανέμεναν την απελευθέρωσή της «σύντομα».

Σημειώνεται πως την «ομολογία» του Ρομάν Προτασέβιτς σχολίασε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία, ως γνωστόν, ζει αυτοεξόριστη στη Λιθουανία. Με ένταση στη φωνή της δήλωσε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους: «Κοιτάξτε την εικόνα του Ρομάν μετά από άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας από την κρατική ασφάλεια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης