Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ ζήτησε συγγνώμη σήμερα εν ονόματι της χώρας για τα «σφάλματα» και τις «φρικαλεότητες» που διαπράχθηκαν σε βάρος των Μαπούτσε, της μεγαλύτερης εθνότητας ιθαγενών της χώρας αυτής της Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις έως ακόμη και σήμερα και διεκδικούν να τους επιστραφούν γαίες.

«Αποτύχαμε σαν χώρα, και για αυτό θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους ανθρώπους (που ανήκουν στην εθνότητα των) Μαπούτσε για τις φρικαλεότητες και τα σφάλματα που διαπράχθηκαν ή έγιναν ανεκτά στη σχέση μας με αυτούς και με τις κοινότητές μας», δήλωσε η σοσιαλίστρια πολιτικός παρουσιάζοντας στο προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα ένα σχέδιο υποστήριξης της περιφέρειας Αραουκάνια (νότια), όπου είναι συγκεντρωμένες φυλές που ανήκουν στην εθνότητα αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτοι κάτοικοι της νότιας Χιλής κι ενός τμήματος της Αργεντινής, οι Μαπούτσε (οι «άνθρωποι της γης», στη γλώσσα τους) είναι περίπου 700.000 από το σύνολο των 17 εκατομμυρίων χιλιανών.

Οι ιθαγενείς ζητούν να τους επιστραφούν από το κράτος τα «πατρογονικά» τους εδάφη που τους άρπαξαν ο στρατός της Χιλής αλλά και ιδιωτικές εταιρείες από τα τέλη του 19ου αιώνα, συχνά με βίαιο τρόπο και με την προσαγωγή των ηγετών τους στις φυλακές.

«Είναι προφανές ότι από την ίδρυση της δημοκρατίας η ταυτότητα, ο πολιτισμός, τα εδάφη και τα μέσα διαβίωσης του λαού των Μαπούτσε δεν προστατεύθηκαν όπως θα έπρεπε», σημείωσε η Μπατσελέτ και πρόσθεσε ότι «αυτός ο λαός έγινε αόρατος», ενώ οι κοινότητες των ιθαγενών «ταπεινώθηκαν κι υπέστησαν διακρίσεις» κατά σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κοινότητες των ιθαγενών συγκαταλέγονται ως ακόμη και σήμερα στις φτωχότερες στη Χιλή.

Το κυβερνητικό σχέδιο παρουσιάστηκε από την Μπατσελέτ εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στους Μαπούτσε, υλοτόμους και γεωργούς. Η πρόεδρος είπε ότι θα προτείνει το Κογκρέσο να ιδρύσει ένα υπουργείο Ιθαγενών Λαών.

Το σχέδιό της προβλέπει επίσης να γίνει επίσημη γλώσσα του κράτους η γλώσσα των Μαπούτσε και να θεσπιστεί μια εθνική ημέρα των ιθαγενών λαών, την 24η Ιουνίου.

Ακόμη, μια διυπουργική επιτροπή θα αναλύσει το κτηματολόγιο για να εξακριβωθεί ποια εδάφη και υδάτινοι πόροι ανήκαν στους ιθαγενείς και να αποφασίσει εάν θα πρέπει να τους επιστραφούν.

Θα κατανεμηθούν ποσά για την κατασκευή δρόμων και δικτύων υδροδότησης σι κοινότητες των ιθαγενών, είπε ακόμη η κεντροαριστερή πρόεδρος της Χιλής.

Ωστόσο στα σχέδια της Μισέλ Μπατσελέτ προβάλλουν σθεναρή αντίσταση πολλοί πολιτικοί, ιδίως συντηρητικοί: πολλά μέλη του Κογκρέσου δεν πήγαν καν στην παρουσίαση.

Τα νέα μέτρα ακολουθούν την ανακοίνωση ότι ο πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί τη Χιλή το 2018 και μεταξύ άλλων θα πάει στην πόλη Τεμούκο, όπου ζουν πολλοί Μαπούτσε.

«Θα έχουμε, ελπίζω, καλά νέα να του πούμε», σημείωσε η Μπατσελέτ.

Πηγές: AΜΠΕ, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης