Εκφράζονται φόβοι πως η μαζική εισροή Aφρικανών μεταναστών στην Ευρώπη αναμένεται να αυξάνεται συνεχώς στα επόμενα χρόνια.

Για δεκαετίες η Λιβύη αποτελούσε το φράγμα για το αφρικανικό αυτό κύμα μετανάστευσης προς τις χώρες της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα που το λιβυκό κράτος έχει καταστραφεί πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν πόσο δίκιο είχε ο δολοφονημένος συνταγματάρχης Καντάφι. Επειδή η «προφητεία» του Καντάφι αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά με την πλημμυρίδα των Αφρικανών μεταναστών που «εισέβαλαν» στα σύνορα Ισπανίας-Μαρόκου στις 26 Ιουλίου.

Προειδοποίηση στο ΝΑΤΟ

«Θα πρέπει να ακούσετε εσείς του ΝΑΤΟ, ότι βομβαρδίζετε το τείχος που εμποδίζει την αφρικανική μετανάστευση στην Ευρώπη και τον δρόμο για τους τρομοκράτες της αλ-Κάιντα. Αυτό το τείχος είναι η Λιβύη. Κι εσείς το σπάτε», είχε πει ο Καντάφι την παραμονή της ΝΑΤΟϊκής εισβολής στη Λιβύη το 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτέλεσμα ήταν στη Λιβύη να χαθεί η έννοια του κράτους, με δύο κυβερνήσεις να προσπαθούν να αποκαταστήσουν το νόμο και την τάξη στην αναρχούμενη χώρα.

Οι εξοπλισμένοι από Γαλλία και ΗΠΑ αντάρτες, ουδέποτε επέστρεψαν τον οπλισμό τους, ούτε όμως και τα όπλα από τις αποθήκες που είχαν καταλάβει. Έτσι η Λιβύη έγινε παράδεισος για τους λαθρέμπορους όπλων. Aλλά και ελεύθερος διάδρομος για τους διακινητές μεταναστών.

Στις 26 Ιουλίου 800 πεινασμένοι μετανάστες από την Αφρική σκαρφάλωσαν στο ύψους εφτά μέτρων συρματόπλεγμα που χωρίζει το Μαρόκο από τον ισπανικό θύλακο στην Ceuta με 602 από αυτούς να κατορθώσουν να πατήσουν σε ισπανικό έδαφος.

Στις συγκρούσεις τους με τους Ισπανούς φύλακες χρησιμοποίησαν πέτρες, βόμβες βενζίνης και άλλα πρόχειρα όπλα με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 132 μετανάστες και 15 Ισπανοί αστυνομικοί.

Ο διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε – με αφορμή το γεγονός- πως μόνον εφέτος, 3.125 Αφρικανοί πέρασαν λαθραία τα ισπανικά σύνορα στην Melilla και Ceuta και κατόρθωσαν να εισέλθουν έτσι στην ΕΕ.

Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός της Αφρικής παρουσιάζει συνεχή αύξηση –ως το 2050 αναμένεται να έχει διπλασιασθεί φτάνοντας τα 2,5 δισεκατομμύρια.

Η ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί, μια και δεν προβλέπεται πως θα έχει μειωθεί η πείνα, οι άθλιες οικονομικές συνθήκες, η διαφθορά και η έλλειψη προοπτικής βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσής τους.

Δεν αρκεί λοιπόν η απόρριψη της αίτησής τους για να περάσουν στην Ευρώπη. Με το 75% από αυτούς να προέρχονται από το Νίγηρα, την Ερυθραία, την Σομαλία και το Τσαντ.

Ο Dietmar Bartsch κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Die Linke, μιλώντας στην Μπούντεσταγκ για το νομοσχέδιο που πρόσφατα πέρασε η κυβέρνηση της καγελαρίου Μέρκελ, απευθυνόμενος στον εισηγητή Βαυαρό υπουργό Εσωτερικών Horst Seehofer του είπε: «Θα διέταζες να απελαθεί κι ο Ιησούς, με το ίδιο χαμόγελο που μας έφερες το νομοσχέδιο», έγραψε η Suddeutsche Zeitung.

Εκείνο που πρότεινε ο Seehofer ήταν η δημιουργία ειδικών κέντρων υποδοχής μεταναστών, για να είναι εύκολη η απέλασή τους αν δεν πληρούν τους όρους να εγκριθεί η αίτησή τους.

Άλλα ήθη – Άλλες εποχές

Όλα τούτα μου έφεραν στο νου, πόσο φιλελεύθερα σκέφτονταν οι μόλις απελευθερωμένοι από τον Οθωμανικό ζυγό προ-προ-παππούδες μας:

Από το «Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος κατά την εν Επιδαύρω Α΄Εθνική Συνέλευσιν» – το πρώτο Σύνταγμα δηλαδή από το ΤΜΗΜΑ Β’, αντιγράφω την παράγραφο «δ»:

«Όσοι έξωθεν ελθόντες κατοικήσωσιν ή παροικήσωσιν εις την επικράτειαν της Ελλάδφος, εισί όμοιοι με τους αυτόχθονες κατοίκους ενώπιον του Νόμου».

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης