Οι «πρωταθλητές» στις πωλήσεις όπλων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012, 11:25
Οι «πρωταθλητές» στις πωλήσεις όπλων
Οι παγκόσμιες πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν το 2010 στα 411 δισ. δολάρια. παρά την παγκόσμια οικονομική ύφεση, με τις εταιρείες που κατασκευάζουν όπλα στις Η.Π.Α. και στη Δυτική Ευρώπη να κυριαρχούν, αναφέρει σε έκθεσή του το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη (SIPRI), το οποίο εδρεύει στη Στοκχόλμη.

Από τις 100 μεγαλύτερες κατασκευάστριες όπλων παγκοσμίως, οι 44 εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι 30 στη Δυτική Ευρώπη.

Η Lockheed Martin των Η.Π.Α. παρέμεινε στην πρώτη θέση με πωλήσεις 35,7 δισ. δολαρίων, μπροστά από τη BAE Systems της Βρετανίας, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Boeing των Η.Π.Α..

Το 2010 είναι η τελευταία χρονιά για την οποία το SIPRI έχει πλήρη στοιχεία.

Οι 10 μεγαλύτερες κατασκευάστριες όπλων προέβησαν σε πάνω από τις μισές πωλήσεις (230 δισ. δολάρια), σύμφωνα με τα δεδομένα του ινστιτούτου.

Οι πωλήσεις παρέμειναν ιδιαίτερα υψηλές, παρά την οικονομική κρίση λόγω αρκετών παραγόντων, περιλαμβανομένων του περιορισμένου αριθμού αγοραστών - κυρίως κυβερνήσεις - και του περιορισμένου αριθμού προμηθευτών, ανέφερε η Σούζαν Τζάκσον, μια ειδικός στη βιομηχανία όπλων που εργάζεται για το SIPRI, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Γερμανικό Πρακτορείο.

Από τον κατάλογο απουσιάζουν οι εταιρείες από την Κίνα, πρόσθεσε η ίδια, επικαλούμενη το γεγονός ότι «δεν είναι δυνατό να συμπεριληφθούν λόγω της έλλειψης συγκρίσιμων και επαρκώς ακριβών στοιχείων».

Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση ορισμένων ακόμη χωρών, όπως το Καζακστάν και η Ουκρανία, όπου δεν υπάρχουν δεδομένα, πρόσθεσε η Τζάκσον.

Οκτώ ρωσικές επιχειρήσεις συγκαταλέγονται στις 100 μεγαλύτερες κατασκευάστριες όπλων βάσει του καταλόγου τον οποίο καταρτίζει το SIPRI.

Οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς το 2010 αυξήθηκαν 1% σε πραγματικές τιμές από το 2009 και 60% από το 2002, όταν οι πωλήσεις είχαν ανέλθει σε 257 δισ. δολάρια (σε τιμές και σε ισοτιμίες του 2010), ανέφερε το SIPRI.

Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 1966 από το Κοινοβούλιο της Σουηδίας. Παρακολουθεί τις εξοπλιστικές δαπάνες και τις ένοπλες συρράξεις και δημοσιεύει κάθε χρόνο σχετικά στοιχεία.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012, 11:42