Στο Ισραήλ έφθασε από τη Σαουδική Αραβία ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Τον Ντόναλντ Τραμπ υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πρόκειται για το πρώτο διεθνές ταξίδι στο εξωτερικό που πραγματοποιεί ο Τραμπ με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφτεί τη Δυτική Όχθη, όπου και θα έχει μία σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στην Ιερουσαλήμ. Η περιοδεία Τραμπ συνεχίζεται σε Ρώμη και Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραχωρήσεις στην Παλαιστίνη

Το Ισραήλ ενέκρινε την Κυριακή ορισμένες οικονομικές παραχωρήσεις για τους Παλαιστίνιους, περιμένοντας την άφιξη Τραμπ. Τις παραχωρήσεις αυτές είχε ζητήσει ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος και το Τελ Αβίβ τις ενέκρινε λίγο προτού ο Τραμπ πατήσει το πόδι του σε ισραηλινό έδαφος, ευελπιστώντας να πετύχει την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών που έχουν «παγώσει» από το 2014. «Αυτές είναι παραχωρήσεις πριν από την άφιξη Τραμπ, οι οποίες δεν βλάπτουν τα συμφέροντα του Ισραήλ» ανέφερε διπλωματική πηγή του Τελ Αβίβ.

​«Ήταν μια θαυμάσια ημέρα. Επιτύχαμε τρομερές επενδύσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες και… δουλειές, δουλειές, δουλειές!», το μήνυμα Τραμπ για το ταξίδι στη Σαουδική ΑραβίαΟι παραχωρήσεις περιλαμβάνουν την οικοδόμηση δύο βιομηχανικών ζωνών στην Τζαλάμε, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, και στην Ταρκουμίγιε στα νότια. Παράλληλα, διατηρείται η συνοριακή δίοδος της Γέφυρας Άλενμπι, που συνδέει τη Δυτική Όχθη και την Ιορδανία, και η οποία θα είναι ανοικτή όλο το 24ωρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τις παραχωρήσεις αυτές, το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο Ασφάλειας -η ομάδα των ανώτατων υπουργών της κυβέρνησης – ψήφισε για τη δημιουργία επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τη νομιμοποίηση των «προκεχωρημένων φυλακίων» που έχουν ανεγερθεί χωρίς επίσημη έγκριση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας έχει εγκρίνει οικονομικά μέτρα που θα διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών στην Παλαιστινιακή Αρχή, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει να δει “μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης”» επισημαίνεται σε δήλωση του συμβουλίου.

Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως το ταξίδι στο Ισραήλ εντάσσεται στην προσπάθεια «αναζωογόνησης» της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο Τραμπ θα επισκεφτεί μεταξύ άλλων τους ιερούς τόπους, θα προσευχηθεί στο Δυτικό Τείχος της Ιερουσαλήμ και θα δει από κοντά την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου.

Τραμπ: «Δουλειές, δουλειές, δουλειές και 350 δις δολάρια από τη Σ. Αραβία»

«Ήταν μια θαυμάσια ημέρα. Επιτύχαμε τρομερές επενδύσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες και… δουλειές, δουλειές, δουλειές!». Με τη φράση αυτή συνόψισε ο πρόεδρος Τραμπ την επίσκεψή του στο Ριάντ, απ’ όπου το Σάββατο έκανε το διεθνές… ντεμπούτο του.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι προώθησε τις σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας με την υπογραφή κοινού «στρατηγικού οράματος» στο οποίο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων «η πώληση αμερικανικών όπλων αξίας 350 δισεκατομμυρίων, καθώς και άλλων επενδύσεων που οδηγούν στη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας». Τα αμερικανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για ένα «εξαντλητικό διήμερο».

Άνοιγμα στον μουσουλμανικό κόσμο

Με μία υπόκλιση ο Τραμπ αποδέχτηκε το παράσημο που του απένειμε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο, ο λόγος του περιλάμβανε επικριτικές εκφράσεις για το βασίλειο των Σαούντ και τους άλλους Άραβες συμμάχους των ΗΠΑ. «Δεν κάνουν αρκετά για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού, τον οποίο και θα πρέπει να εξαλείψουν» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον σημείο ήταν η αποστροφή του λόγου του για την Τεχεράνη: «Το Ιράν θα πρέπει να απομονωθεί ώσπου να υπάρξει ένα διαφορετικό καθεστώς, με διαφορετική αντιμετώπιση του κόσμου». Η ειρωνεία ήταν ότι αυτό ειπώθηκε στη Σαουδική Αραβία, γνωστό αυταρχικό καθεστώς, ενώ την ίδια στιγμή οι Ιρανοί ψήφιζαν μαζικά σε προεδρικές εκλογές για την επιλογή μιας περισσότερο ανοικτής αντιμετώπισης των παγκόσμιων προβλημάτων. Η έκκληση Τραμπ για απομόνωση του Ιράν και καθεστωτική αλλαγή σήμανε επιστροφή στη νεο-συντηρητική πολιτική των κυβερνήσεων Μπους. Επίσης, δημιουργούνται προϋποθέσεις για την ακύρωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Επιπλέον, αποτελεί εξαγγελία που ικανοποιεί μεν τον οίκο Σαούντ στο Ριάντ και το Ισραήλ, αλλά διαφοροποιεί την αμερικανική εξωτερική πολιτική στη Μέση ανατολή, από τους συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι επιθυμούν αποκλειστικά την εφαρμογή διαλόγου ασφαλείας στην περιοχή.

Χορηγία 100 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ίδρυμα Ivanka Trump

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν να συνεισφέρουν 100 εκατομμύρια δολάρια στο ίδρυμα της κόρης του Τραμπ, Ιβάνκα, η οποία τον συνόδευε στο ταξίδι στη Σαουδική Αραβία.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η χορηγία στο «Women Entrepreneurs Fund» συμφωνήθηκε την Κυριακή και η διαχείριση των κονδυλίων ανατέθηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα. Την ίδρυση του συγκεκριμένου ιδρύματος είχε ανακοινώσει η Ιβάνκα τον Απρίλιο.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης