Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος εξελέγη σήμερα από το κοινοβούλιο της Αιθιοπίας.

Πρόκειται για τη Σάλε-Γουόρκ Ζέουντα, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της χώρας μετά την παραίτηση του προηγούμενου προέδρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διπλωμάτης καριέρας, η Σάλε-Γουόρκ θα είναι η τέταρτη πρόεδρος της Αιθιοπίας μετά την υιοθέτηση του Συντάγματος του 1995.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, ο πρόεδρος εκλέγεται για εξαετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά. Η θέση του προέδρου στην Αιθιοπία είναι κυρίως τιμητική, καθώς την εκτελεστική εξουσία έχει ο πρωθυπουργός.

Μέχρι τώρα η Σάλε-Γουόρκ ήταν ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στην Αφρικανική Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο παρελθόν έχει διατελέσει πρέσβης στη Γαλλία, στο Τζιμπουτί και στη Σενεγάλη και μόνιμη εκπρόσωπος της Αιθιοπίας στη Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (Igad), έναν περιφερειακό οργανισμό της ανατολικής Αφρικής.

Η Σάλε-Γουόρκ αντικαθιστά τον Μουλάτου Τεσόμε Γουίρτου, ο οποίος παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη, έναν χρόνο προτού ολοκληρώσει τη θητεία του.

«Σε μια ιστορική κίνηση τα δύο σώματα του κοινοβουλίου εξέλεξαν την πρέσβη Σάλε-Γουόρκ Ζέουντα νέο πρόεδρο της Αιθιοπίας. Είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του κράτους στη σύγχρονη Αιθιοπία» έγραψε στο Twitter ο Φίτσουμ Αρέγκα, προσωπάρχης του πρωθυπουργού της χώρας Αμπίγι Άχμεντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης