Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος μετά την μεγάλη πτώση που υπέστη το ρωσικό νόμισμα, το ρούβλι, τόνισε ότι θα συνεχίζει αυτή την πορεία και ανέφερε ότι θα στρέψει την προσοχή της στη συγκράτηση του πληθωρισμού αφού η κατάσταση στις αγορές σταθεροποιηθεί.

Χρηματομεσίτες υπολόγισαν ότι η κεντρική τράπεζα πώλησε πάνω από 10 δισεκ. δολάρια σε συνάλλαγμα σήμερα για να τονώσει το ρούβλι, το οποίο έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι τόσο του ευρώ, όσο και του δολαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε σχέση με την αφύσικη κατάσταση (στις αγορές), η κεντρική τράπεζα αύξησε την 3η Μαρτίου την παρουσία της στην αγορά ξένου συναλλάγματος», ανέφερε το γραφείο Τύπου της ρωσικής κεντρικής τράπεζας σε ανακοίνωσή του.

«Αφού η κατάσταση στις αγορές σταθεροποιηθεί, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα συνεχίσει την πορεία της για να αφήσει το ρούβλι να διακυμαίνεται ελεύθερα και θα στρέψει την προσοχή της στη στοχοθέτηση του πληθωρισμού».

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προγραμμάτιζε να επιτρέψει η συναλλαγματική ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος να διαμορφώνεται ελεύθερα στις αγορές από το 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ ο Αντρέι Κλέπατς, υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, επισήμανε ότι η μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος θα έχει αξιοσημείωτες συνέπειες στον πληθωρισμό, αλλά το ρούβλι δεν θα καταρρεύσει, σε δηλώσεις του που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Η εξασθένηση που υφίσταται το ρούβλι θα έχει αξιοσημείωτες πληθωριστικές συνέπειες», φέρεται να δήλωσε ο Κλέπατς ωστόσο πρόσθεσε πως «δεν θα υπάρξει κατάρρευση» του ρωσικού νομίσματος.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προέβλεπε ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί περί το 5% το 2014.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης