Ο ισπανικός πετρελαϊκός κολοσσός Repsol ανακοίνωσε την Τρίτη πως έκανε το πρώτο βήμα της προσφυγής του στα διεθνή νομικά όργανα εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης της Αργεντινής να εθνικοποιήσει εν μέρει την θυγατρική της YPF.

Σε ανακοίνωσή της η Repsol τονίζει πως ξεκίνησε τη διαδικασία της αποστολής ειδοποιήσεων στο πλαίσιο της διεκδίκησης αποζημιώσεων από το Διεθνές Κέντρο Διακανονισμών για Επενδυτικές Διαφωνίες (ICSID) της Παγκοσμίου Τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εταιρεία τόνισε πως διαβίβασε επιστολή στην πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ, στην οποία της κοινοποιεί την αντίθεσή της ως προς την εθνικοποίηση του 51% της YPF.

Από σήμερα ξεκινά η εξάμηνη διορία ώστε αμφότερα τα μέρη να επιδιώξουν μία συμφωνία προτού η Repsol προσφύγει στο Κέντρο Διακανονισμών, τόνισαν μιλώντας στο ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο EFE πηγές της εταιρείας, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται ο πετρελαϊκός κολοσσός να ξεκινήσει παράλληλα νομικές διαδικασίες στην Αργεντινή, ή στις ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την έναρξη των νομικών διαδικασιών για να κηρυχθεί παράνομη η μονομερής πράξη της Αργεντινής με σκοπό είτε να επιστρέψουν τα πράγματα στην προηγούμενη κατάσταση, ή να αποζημιωθεί καταλλήλως η ισπανική εταιρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης