Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα μπορούσε για ακόμη μία φορά να καταστεί η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Βρετανίας και πρόσθεσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Βρισκόμαστε σε γνώριμο έδαφος για όποιον είναι άνω των 50 ετών περίπου, με την επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας να μας υπενθυμίζει ότι είναι σε θέση να γίνει η μοναδική τόσο μεγάλη απειλή για την ασφάλειά μας» είπε ο Χάμοντ — ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη μυστική υπηρεσία πληροφοριών MI6 και τη Βρετανική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας GCHQ—στη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επομένως, η συνέχιση της συγκέντρωσης μυστικών πληροφοριών σχετικά με τις δυνατότητες και τις προθέσεις της Ρωσίας θα παραμείνει ένα ζωτικό στοιχείο της προσπάθειάς μας στον τομέα αυτό για το εγγύς μέλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι υπηρεσίες μας στρατολογούν ξανά ρωσόφωνους» πρόσθεσε.

«Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Βρετανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της επιδίωξαν να συνεργαστούν με το Κρεμλίνο και να προσελκύσουν τη Ρωσία σε ένα παγκόσμιο σύστημα βασισμένο σε μία βάση κανόνων» είπε ο Χάμοντ και τόνισε ότι οι προσπάθειες αυτές έχουν κατασταλεί από τον πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος κυβερνά τη χώρα από το 1999.

«Είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με έναν Ρώσο ηγέτη, ο οποίος αντί να είναι ταγμένος σε μία ένταξη στο παγκόσμιο σύστημα με βάση κανόνες, το οποίο διατηρεί την ειρήνη μεταξύ των χωρών, είναι ταγμένος στην καταστροφή του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Χάμοντ, τα βήματα εκσυγχρονισμού των στρατιωτικών δυνάμεων της Μόσχας και του οπλοστασίου της καθώς και η αυξανόμενα επιθετική της στάση, που τον περασμένο χρόνο είχε ως αποτέλεσμα το ΝΑΤΟ να αναχαιτίσει περισσότερα από 100 ρωσικά αεροσκάφη, συνιστούν «σημαντικούς λόγους ανησυχίας».

Διαβάστε επίσης: «Ο Πούτιν υπονομεύει την ασφάλεια στην ανατολική Ευρώπη»
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015, 09:23

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης