Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πρέπει να ληφθούν όλες οι προφυλάξεις ασφαλείας πριν από την ίδρυση του πυρηνικού σταθμού της Dabaa στο Marsa Matrouh και φοβούνται τον αντίκτυπο του μαζικού ρωσικού δανείου ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την άνοδο του εξωτερικού χρέους της Αιγύπτου.

Η Atomstroyexport, θυγατρική της Ρωσικής Κρατικής Εταιρείας Ατομικής Ενέργειας Rosatom, ανακοίνωσε στις 17 Φεβρουαρίου ότι τρεις αιγυπτιακές εταιρείες έλαβαν προσφορά για την κατασκευή της πρώτης φάσης του πυρηνικού σταθμού της Αιγύπτου Dabaa.
Οι τρεις αιγυπτιακές εταιρείες, που ανταγωνίζονται μεταξύ άλλων 10, είναι η Petrojet, ο Hassan Allam και οι Arab Contractors.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις εντός των επόμενων ημερών με την Αιγυπτιακή Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής και Ακτινοβολίας για να λάβει άδεια να ξεκινήσει την υλοποίηση του έργου πυρηνικών εγκαταστάσεων της Dabaa.

Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στην περιοχή Dabaa της επαρχίας Marsa Matrouh στα δυτικά της χώρας.
Το εργοστάσιο Dabaa είναι το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο για ειρηνική χρήση, συνολικής χωρητικότητας 4,8 gigawatts. Το έργο υποστηρίζεται οικονομικά από τη Rosatom μέσω ρωσικού δανείου ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσημη πηγή στο Υπουργείο Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δήλωσε στην εφημερίδα Al-Youm Jan 18 ότι η Αρχή Πυρηνικών Σταθμών θα λάβει άδεια για την ίδρυση του πυρηνικού σταθμού στα μέσα του τρέχοντος έτους, αφού ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τις τεχνικές ρυθμίσεις των εγκαταστάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πηγή ισχυρίστηκε ότι τα θεμέλια σκυροδέματος για τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα θα γίνουν στα μέσα του 2021.

Πηγή: Al-Monitor
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης