Η Ρωσία δεν συνεργάζεται αρκετά στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τις πιθανές απειλές από ισλαμιστές για επιθέσεις στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας.

«Θα έλεγα ότι η Ρωσία δεν έχει συνεργαστεί στην ανταλλαγή συγκεκριμένων πληροφοριών για απειλές», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένας δεύτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει αποτελεσματικά και «ακλόνητα» μέτρα ασφαλείας μέσα και γύρω από το Σότσι, αλλά επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την απροθυμία της Μόσχας να μοιραστεί τις πληροφορίες σχετικά με πιθανές απειλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεδομένης της τρομερής ασφάλειας στο Σότσι, οι πιο πιθανοί στόχοι για επιθέσεις είναι άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Μόσχας.

Οι επίδοξοι εισβολείς «δεν χρειάζεται να χτυπήσουν “σκληρούς” στόχους. Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να χτυπήσουν “μαλακούς” στόχους για να είναι αποτελεσματικοί», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τις πιθανές απειλές. Η ανησυχία των αμερικανών παραμένει παρά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Βλάντιμιρ Πούτιν και του Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε ως επί το πλείστον το θέμα της ασφάλειας στο Σότσι. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε μέσω του εκπροσώπου του Τζέι Κάρνεϊ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν «την πλήρη υποστήριξή τους, καθώς και κάθε βοήθεια προς την ρωσική κυβέρνηση στις προετοιμασίες της ασφάλειας για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πράκτορες του FBI και το αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό ασφαλείας θα σταλούν στο Σότσι για να συνεργαστούν με τις ρωσικές αρχές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν και την αμερικανική αντι-βομβιστική τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε μέρη όπως το Αφγανιστάν για να ενισχύσει την ασφάλεια κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και επίσης ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών έχει κάνει γνωστό ότι δύο πολεμικά πλοία που αναπτύσσονται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι διαθέσιμα εάν είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι μάλιστα, δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει επεξεργαστεί ήδη ένα «συνετό» σχέδιο σε περίπτωση που απαιτηθούν αμερικανικά μέσα κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Όμως πρόσθεσε ότι η Ρωσία, μέχρι στιγμής δεν είχε προβεί σε αιτήματα για βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Πούτιν, επιβεβαίωσε την άποψη της Ρωσίας ότι οι αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ευθύνη της χώρας υποδοχής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης