Η Ρωσία επιστρέφει στη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για τα σιτηρά, καθώς έλαβε τις επαρκείς εγγυήσεις που επιθυμούσε, όπως γνωστοποίησε το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti.

«H ουκρανική πλευρά διαβεβαίωσε επίσημα ότι ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος θα χρησιμοποιηθεί μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας», αναφέρει χαρακτηριστικά, το δελτίο Τύπου του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προσωρινή αναστολή της συμφωνίας έγινε γνωστή το περασμένο Σαββατοκύριακο,  μετά την επίθεση του Κιέβου σε πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και σε πολιτικά πλοία στα ύδατα της Σεβαστούπολης, όπως υποστήριξε η Ρωσία.

Την είδηση της επιστροφής της Ρωσίας στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ επιβεβαίωσε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το Reuters, ο Ερντογάν είπε ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του πως η συμφωνία θα επαναληφθεί.

Το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε μια δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στην οποία ανέφερε: «Κατέστη δυνατό να ληφθούν οι απαραίτητες γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία σχετικά με τη μη χρήση του ανθρωπιστικού διαδρόμου και των ουκρανικών λιμανιών, που καθορίστηκαν προς το συμφέρον της εξαγωγής γεωργικών προϊόντων, για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Ρωσική Ομοσπονδία πιστεύει ότι οι εγγυήσεις που έλαβε αυτή τη στιγμή φαίνονται επαρκείς και επαναλαμβάνει την εφαρμογή της συμφωνίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε επιβεβαιώσει μόνο ότι η Ρωσία ήταν ακόμα σε επαφή με την Τουρκία για τη συμφωνία.

Οι λόγοι που έκανε πίσω η Ρωσία

Η απόφαση συνιστά μια δραματική αλλαγή πορείας από τη Μόσχα, που επιστρέφει στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών χωρίς να έχει εξασφαλίσει ιδιαίτερες παραχωρήσεις από το Κίεβο και τη Δύση.

«Ο Ερντογάν, θα θεωρηθεί ότι απέκρουσε με επιτυχία τη ρωσική μπλόφα για τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών ή ακόμη και τη βύθιση πολιτικών φορτηγών πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά στο εξωτερικό. Ο Τούρκος ηγέτης είχε πει ότι οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία θα συνεχιστούν με ή χωρίς τη ρωσική έγκριση και φαίνεται ότι μεσολάβησε για την αλλαγή πορείας από τη Ρωσία. Μετά τη διπλωματική της υποχώρηση, οι μελλοντικές απειλές της Ρωσίας να κρατήσει τη συμφωνία όμηρο, πιθανότατα θα ληφθούν λιγότερο σοβαρά από τη διεθνή κοινότητα», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Μάλιστα επισημαίνει στη συνέχεια, ότι η Ρωσία μπορεί να άλλαξε γραμμή επειδή η συμφωνία για τα σιτηρά ήταν δημοφιλής σε άλλες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε εισαγωγές τροφίμων. Η Μόσχα προσπάθησε να κερδίσει την εύνοια αυτών των χωρών προκειμένου να της παράσχουν διπλωματική υποστήριξη για την εισβολή της στην Ουκρανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης