Η Ρωσία θεωρεί ότι το μνημόνιο που έχει υπογράψει με την Τουρκία για την διευθέτηση της κατάστασης στην βορειοανατολική Συρία θα εφαρμοσθεί χωρίς αιματοχυσία, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του ετέθη για την αποχώρηση των Κούρδων της Συρίας.

Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι «η εφαρμογή των συμφωνιών εκ μέρους μας και εκ μέρους των Τούρκων, χωρίς την χρήση βίας είναι πολύ σημαντική, επειδή οι συμφωνίες βασίζονται συν τοις άλλοις στις επαφές οι οποίες έγιναν το τελευταίο διάστημα μεταξύ όλων των πλευρών». «Το ζήτημα είναι να γίνουν τα πάντα με βάση τις συμφωνίες, χωρίς αιματοχυσία», είπε ο Βερσίνιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βερσίνιν, αναφερόμενος επίσης στην πρωτοβουλία της Γερμανίας για την δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην βόρειο Συρία η οποία θα ελέγχεται από διεθνείς δυνάμεις, είπε ότι δεν είναι επίκαιρη μετά τις αποφάσεις που έλαβαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στο Σότσι.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Αννεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ είχε προτείνει τη Δευτέρα, τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας υπό τον έλεγχο διεθνών δυνάμεων στην βόρειο Συρία με την συμμετοχή της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ο Βερσίνιν επεσήμανε επίσης ότι η Μόσχα συνεργάζεται συστηματικά με τον ειδικό παστελμένο του ΟΗΕ για την Συρία Γκείρ Πέντερσεν και αξιολογεί τις προσπάθειες του ως αποτελεσματικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης