Η Μόσχα τιμά σήμερα την «Ημέρα της Νίκης». Οι εορτασμοί έχουν αρχίσει από τις 12.00 (τοπική ώρα) από το Tverskoy Boulevard, όπου απόγονοι και άλλοι συγγενείς των νικητών του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμιου εναντίον των ναζί πραγματοποίησαν πορεία κρατώντας φωτογραφίες των νεκρών μαχητών, παράσημα και άλλα πολεμικά αναμνηστικά, υπό την υπόκρουση στρατιωτικής μπάντας.

Εκτός από την παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, υπάρχουν ποικίλες εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά της ρωσικής πρωτεύουσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιζώντες απόμαχοι πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το θέατρο Μπολσόι, στο κέντρο της Μόσχας, από τις 14.00 έως τις 18.00. Οι «πολεμικοί ανταποκριτές» με τα τάμπλετ τους θα αναμεταδίδουν τους λόγους, τις συνεντεύξεις και τις προσωπικές αναμνήσεις των παλαιμάχων στα κοινωνικά μέσα και στα μπλογκ τους.

Νεαροί ηθοποιοί του «Θεάτρου των Εθνών», το συγκρότημα «Classy Jazz» και άλλα νεανικά συγκροτήματα έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις για να θυμίσουν στους νεότερους στιγμές από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολεμικές σκηνές, αλλά και αναπαράσταση από τις δύσκολες καθημερινές στιγμές θα ξαναζωντανέψουν στη Λεωφόρο Kamergersky.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι θεατές θα μπορούν να αναμειχθούν με φοιτητές, που αναπαριστούν «στρατιώτες που γράφουν επιστολές στους δικούς τους στο μέτωπο» και «αναπαύονται σε μια ανάπαυλα της μάχης».

Η κόκκινη σημαία υψώνεται στην καγκελαρία, στο ερειπωμένο Βερολίνο«Χώρος Μνήμης» έχει καθιερωθεί στην πλατεία Λένιν, όπου έχουν τοποθετηθεί εκατοντάδες γυάλινοι κύβοι με ειδική μπογιά και κάθε επισκέπτης καλείται να καταθέσει ένα λευκό γαρίφαλο στον τύμβο αυτό που είναι αφιερωμένος στους ήρωες τους πολέμου. Μόλις τα γαρίφαλα έρχονται σε επαφή με την μπογιά, γίνονται κατακόκκινα… Σύμβολα της Νίκης.

Όπως έχει καθιερωθεί, η «Ημέρα της Νίκης» θα κλείσει στο Γκόργκι Παρκ, όπου οι βετεράνοι του πολέμου με τις οικογένειές τους θα δεχθούν τα συγχαρητήρια από τους χιλιάδες Μοσχοβίτες, αλλά και τους τουρίστες που συγκεντρώνονται εκεί κάθε χρόνο για μια μοναδική συναδέλφωση.

Πηγή: RBTH
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης