Η Μόσχα κάλεσε σήμερα την Τεχεράνη σε «αυτοσυγκράτηση», μετά την έναρξη της παραγωγής ουρανίου μετάλλου για την τροφοδοσία του ιρανικού ερευνητικού αντιδραστήρα, μια νέα παραβίαση των δεσμεύσεων που ανέλαβε βάσει της συμφωνίας του 2015.

Η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα κινδυνεύει με κατάρρευση αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018 και επανάφερε τις οικονομικές κυρώσεις. Αντιδρώντας, η Τεχεράνη άρχισε από το 2019 σταδιακά να υπαναχωρεί από την πλειονότητα των δεσμεύσεών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν αντιλαμβανόμαστε τη λογική και τους λόγους που παρακινούν το Ιράν, είναι απαραίτητο να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και μια υπεύθυνη προσέγγιση» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ.

«Αυτό δεν προκαλεί αισιοδοξία» πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός, που εκτιμά πως η ιρανική απόφαση δείχνει «τη βούληση της Τεχεράνης να μην αποδεχθεί το στάτους κβο».

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ πως το Ιράν ξεκίνησε την παραγωγή ουρανίου μετάλλου που αναμένεται να τροφοδοτήσει τον ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), που υπέγραψαν το 2015 το Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις (Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία), περιλαμβάνει απαγόρευση 15 ετών σε ό,τι αφορά «την παραγωγή και απόκτηση μετάλλων πλουτωνίου και ουρανίου ή κραμάτων τους».

Το θέμα είναι ευαίσθητο, καθώς η άφιξη του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο δημιουργεί ελπίδες για μια επανάληψη του διαλόγου που θα επέτρεπε να διασωθεί η συμφωνία. Όμως η Τεχεράνη, όπως και η Ουάσινγκτον, καλούν η μία την άλλη να κάνει το πρώτο βήμα για μια αληθινή επανάληψη του διαλόγου.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Ριαμπκόφ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να «άρουν τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης» και «να μην παρατραβούν τα πράγματα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης